Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18

14 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята за разширяване на кръга на потенциалните кандидати за придобиването на нов боен самолет за ВВС, като спомена и американския многоцелев изтребител F/A-18. Военният министър направи изказванията си в интервю броя на „Труд” от днес, 8 ноември 2017 г.

„Напомням само, че предишното Народно събрание по проекта за нов изтребител е гласувало, че можем да го придобием само от държави членки на НАТО или ЕС. Това ни ограничава в определен аспект. Държавите, които отговарят на това условие и които имат подобно производство на изтребители, ще бъдат поканени. Лично аз смятам малко да разширим преговорите. Освен за F-16, бихме могли да говорим и за F-18. Става въпрос за две различни американски фирми, които произвеждат тези изтребители”, заявява Каракачанов пред „Труд”.

През 2011 г. България вече искаше информация за цените на F/A-18E/F Super Hornet, като тогава бяхме информирани, че стойността на осем изтребителя от този тип, без въоръжение, е $1,85 млрд. или към 3,12 млрд. лева при финансова рамка от 1,5 млрд. с включено въоръжение.

Каракачанов обявява намерение и да се водят разговори и с „други европейски фирми”, вероятно имайки предвид Dassault, защото с другите два производители (Eurofighter и Saab) на изтребители в Европа вече се работи.

Военният министър заявява още, че до края на ноември щели да бъдат изпратени „писма” от МО до държавите, които могат да участват в конкурса. Вероятно става въпрос за запитвания за предоставяне на информация (RFI), преди пускане на ново запитване за обвързваща оферта.

Министърът на отбраната съобщава отново, че Съвета по отбрана е одобрил пътната карта на проекта, но не дава повече детайли по въпроса, освен че има амбицията до края на юли 2018 г. „да имаме готовност за сключване на договор”, което трябва да се приема, като индикация, че в следващите осем месеца трябва да се пуснат запитвания за оферти, те да се получат, оценят, класират и да се финализират преговорите с предпочитания кандидат. Каракачанов, обаче заявява, че този план е „прекалено оптимистичен”.

Според военният министър най-добрият вариант е новият изтребител за ВВС да е новопроизведен, а ако ни се предлагат употребявани изтребители, то цената им трябва да е съобразена, а не да е колкото на нови бойни самолети.

Свързани теми

Предишна публикация
До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Премиерът заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел

Премиерът Бойко Борисов заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел. Това стана след срещата му с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, която се състоя днес, 13 юни 2018 г. в Ерусалим.

МО е изпратило писмото с искане за оферта (LOR) за F-16

Министерство на отбраната е изпратило писмото с искане за конкретна оферта (Letter of Request – LOR) до правителството на САЩ във връзка с покупката на изтребителите F-16. Това потвърдиха за АЕРО от МО днес, 27 февруари 2019 г.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и и заместник-председател на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за покупка на F-16 ще бъде подписана и ратифицирана от Народното събрание до средата на годината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Меню