Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18

15 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята за разширяване на кръга на потенциалните кандидати за придобиването на нов боен самолет за ВВС, като спомена и американския многоцелев изтребител F/A-18. Военният министър направи изказванията си в интервю броя на „Труд” от днес, 8 ноември 2017 г.

„Напомням само, че предишното Народно събрание по проекта за нов изтребител е гласувало, че можем да го придобием само от държави членки на НАТО или ЕС. Това ни ограничава в определен аспект. Държавите, които отговарят на това условие и които имат подобно производство на изтребители, ще бъдат поканени. Лично аз смятам малко да разширим преговорите. Освен за F-16, бихме могли да говорим и за F-18. Става въпрос за две различни американски фирми, които произвеждат тези изтребители”, заявява Каракачанов пред „Труд”.

През 2011 г. България вече искаше информация за цените на F/A-18E/F Super Hornet, като тогава бяхме информирани, че стойността на осем изтребителя от този тип, без въоръжение, е $1,85 млрд. или към 3,12 млрд. лева при финансова рамка от 1,5 млрд. с включено въоръжение.

Каракачанов обявява намерение и да се водят разговори и с „други европейски фирми”, вероятно имайки предвид Dassault, защото с другите два производители (Eurofighter и Saab) на изтребители в Европа вече се работи.

Военният министър заявява още, че до края на ноември щели да бъдат изпратени „писма” от МО до държавите, които могат да участват в конкурса. Вероятно става въпрос за запитвания за предоставяне на информация (RFI), преди пускане на ново запитване за обвързваща оферта.

Министърът на отбраната съобщава отново, че Съвета по отбрана е одобрил пътната карта на проекта, но не дава повече детайли по въпроса, освен че има амбицията до края на юли 2018 г. „да имаме готовност за сключване на договор”, което трябва да се приема, като индикация, че в следващите осем месеца трябва да се пуснат запитвания за оферти, те да се получат, оценят, класират и да се финализират преговорите с предпочитания кандидат. Каракачанов, обаче заявява, че този план е „прекалено оптимистичен”.

Според военният министър най-добрият вариант е новият изтребител за ВВС да е новопроизведен, а ако ни се предлагат употребявани изтребители, то цената им трябва да е съобразена, а не да е колкото на нови бойни самолети.

Свързани теми

Предишна публикация
До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Учение „Сентри Игъл“

В периода 27–30 юли се проведе шестнайсетото издание на учението „Сентри Игъл“ (Sentry Eagle) в авиобазата Кингсли Фийлд (Kingsley Field), град Кламат Фолс, щата Орегон (Klamath Falls, OR) в САЩ. То се организира и ръководи от местно базираното 173-то изтребително авиокрило (173rd Fighter Wing – 173 FW) от Въздушната национална гвардия на щата Орегон. 

Швейцария отново избира нов изтребител

Швейцария стартира отново процес по избор на нов боен самолет. На 6 юни 2018 г. страната е изпратила покани за участие до четири страни за пет отделни изтребителя.

Беларус ще ремонтира Су-25

Белоруският „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи ще изпълни обществената поръчка за ремонта на щурмовите самолети Су-25 на нашите ВВС. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 23 октомври 2018 г.

Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

Меню