Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18

5 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята за разширяване на кръга на потенциалните кандидати за придобиването на нов боен самолет за ВВС, като спомена и американския многоцелев изтребител F/A-18. Военният министър направи изказванията си в интервю броя на „Труд” от днес, 8 ноември 2017 г.

„Напомням само, че предишното Народно събрание по проекта за нов изтребител е гласувало, че можем да го придобием само от държави членки на НАТО или ЕС. Това ни ограничава в определен аспект. Държавите, които отговарят на това условие и които имат подобно производство на изтребители, ще бъдат поканени. Лично аз смятам малко да разширим преговорите. Освен за F-16, бихме могли да говорим и за F-18. Става въпрос за две различни американски фирми, които произвеждат тези изтребители”, заявява Каракачанов пред „Труд”.

През 2011 г. България вече искаше информация за цените на F/A-18E/F Super Hornet, като тогава бяхме информирани, че стойността на осем изтребителя от този тип, без въоръжение, е $1,85 млрд. или към 3,12 млрд. лева при финансова рамка от 1,5 млрд. с включено въоръжение.

Каракачанов обявява намерение и да се водят разговори и с „други европейски фирми”, вероятно имайки предвид Dassault, защото с другите два производители (Eurofighter и Saab) на изтребители в Европа вече се работи.

Военният министър заявява още, че до края на ноември щели да бъдат изпратени „писма” от МО до държавите, които могат да участват в конкурса. Вероятно става въпрос за запитвания за предоставяне на информация (RFI), преди пускане на ново запитване за обвързваща оферта.

Министърът на отбраната съобщава отново, че Съвета по отбрана е одобрил пътната карта на проекта, но не дава повече детайли по въпроса, освен че има амбицията до края на юли 2018 г. „да имаме готовност за сключване на договор”, което трябва да се приема, като индикация, че в следващите осем месеца трябва да се пуснат запитвания за оферти, те да се получат, оценят, класират и да се финализират преговорите с предпочитания кандидат. Каракачанов, обаче заявява, че този план е „прекалено оптимистичен”.

Според военният министър най-добрият вариант е новият изтребител за ВВС да е новопроизведен, а ако ни се предлагат употребявани изтребители, то цената им трябва да е съобразена, а не да е колкото на нови бойни самолети.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две
Следваща публикация
До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Красимир Каракачанов: Ще ремонтираме и Су-25, в момента летят четири

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че има амбицията да се ремонтирт за малко средства щурмовите самолети Су-25. Според него, в момента летят четири такива самолета. Това каза той днес, 10 април 2018 г. в сутрешния блок на БНТ1.

9 прочитания

Lockheed Martin презентира F-16V в София

Американската компания Lockheed Martin официално презентира последния вариант на изтребителя F-16 в София. Това стана днес, 18 септември 2018 г., но от компанията избягваха преки отговори на всякакви въпроси, свързани с цените и сроковете за придобиване на този модел.

16 прочитания

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

14 прочитания

Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде заявка, че ще подаде оставка, ако проектите за модернизация на армията не бъдат одобрени от правителството. Това каза той днес, 9 май 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

3 прочитания
Меню