Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18

15 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята за разширяване на кръга на потенциалните кандидати за придобиването на нов боен самолет за ВВС, като спомена и американския многоцелев изтребител F/A-18. Военният министър направи изказванията си в интервю броя на „Труд” от днес, 8 ноември 2017 г.

„Напомням само, че предишното Народно събрание по проекта за нов изтребител е гласувало, че можем да го придобием само от държави членки на НАТО или ЕС. Това ни ограничава в определен аспект. Държавите, които отговарят на това условие и които имат подобно производство на изтребители, ще бъдат поканени. Лично аз смятам малко да разширим преговорите. Освен за F-16, бихме могли да говорим и за F-18. Става въпрос за две различни американски фирми, които произвеждат тези изтребители”, заявява Каракачанов пред „Труд”.

През 2011 г. България вече искаше информация за цените на F/A-18E/F Super Hornet, като тогава бяхме информирани, че стойността на осем изтребителя от този тип, без въоръжение, е $1,85 млрд. или към 3,12 млрд. лева при финансова рамка от 1,5 млрд. с включено въоръжение.

Каракачанов обявява намерение и да се водят разговори и с „други европейски фирми”, вероятно имайки предвид Dassault, защото с другите два производители (Eurofighter и Saab) на изтребители в Европа вече се работи.

Военният министър заявява още, че до края на ноември щели да бъдат изпратени „писма” от МО до държавите, които могат да участват в конкурса. Вероятно става въпрос за запитвания за предоставяне на информация (RFI), преди пускане на ново запитване за обвързваща оферта.

Министърът на отбраната съобщава отново, че Съвета по отбрана е одобрил пътната карта на проекта, но не дава повече детайли по въпроса, освен че има амбицията до края на юли 2018 г. „да имаме готовност за сключване на договор”, което трябва да се приема, като индикация, че в следващите осем месеца трябва да се пуснат запитвания за оферти, те да се получат, оценят, класират и да се финализират преговорите с предпочитания кандидат. Каракачанов, обаче заявява, че този план е „прекалено оптимистичен”.

Според военният министър най-добрият вариант е новият изтребител за ВВС да е новопроизведен, а ако ни се предлагат употребявани изтребители, то цената им трябва да е съобразена, а не да е колкото на нови бойни самолети.

Свързани теми

Предишна публикация
До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Визата на Борисов е Белия дом е благодарение покупката на F-16

Визитата на премира Бойко Борисов в Белия дом и срещата му с американския президент Доналд Тръмп е признание за покупката на изтребителите F-16. Това каза в предаването „Тази неделя” днес, 10 ноември 2019 г., бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Президентът Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова официалните лица да запазят мълчание по темата за придобиването на нов боен самолет, докато не приключи работа комисията, която оценява офертите. Това каза той днес, 15 октомври 2018 г.

Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България

Американската компания Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената на F-16 Block 70, който бе посочен от българското МО за предпочитан избор за нов боен самолет за българските ВВС. Това се казва в съобщение на компанията, разпространено днес, 22 декември 2018 г.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че офертата за F-16 е най-добра, но призна, че по нея има не малко неясни моменти, включително и крайната ѝ цена. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. в интервю за БНР.

Меню