Константин Попов: Догодина няма да има договор за още F-16

246 прочитания

Догодина няма планове за сключване на договор за придобиване на следващите осем изтребителя F-16. Това е заявил председателят на Комисията по отбрана в Парламента Константин Попов (ГЕРБ) в ефира на радио „Фокус”.

„Всъщност тази информация, която ще придобием ще ни даде свобода и ще видите, че догодина няма да има в бюджета на Министерството на отбраната, в Държавния бюджет няма да има плащания за новите осем (изтребителя – бел. ред.). Защото ние нямаме договор. И не се предвижда да има сключен договор от догодина.”, това каза днес, 1 октомври 2020 г., Попов.

Той споделя, че планът в момента е първо да се получат сега поръчаните осем броя F-16, което трябва да стане факт през 2023 – 2024 г., след което те да бъдат усвоени в различните мисии, включително за задачата „ер полисинг”. След това, към 2025 – 2026 г. може да се очаква доставката на следващите осем.

Вчера, военният министър Красимир Каракачанов каза, че сделката за следващите осем ще се случи след 2024 г. Ако тези планове са коректни, трудно е да чакаме доставка година или две по-късно.

Попов подчерта, че разговорите със САЩ не са обвързващи, а целят само България да се информира за евентуалните цени и условия за следващите осем броя F-16 Block 70.

Какафонията на тема покупка на още F-16 стартира на 29 септември 2020 г., когато премиерът Борисов вкара в общественото пространство темата. Това стана след срещата му с представители на производителя Lockheed Martin и посланикът на САЩ Херо Мустафа. На следващия ден стана ясно, че Lockheed могат да ни предложат бърза доставка при скорошна покупка на още изтребители, но военният министър каза, че скоро не се планира такава сделка.

Свързани теми

Предишна публикация
Връчиха пагоните на новите командири на ВВС и Граф Игнатиево
Следваща публикация
ВМЗ е сглобил първите комплекти БЛА от серията Orbiter
246 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Гърция гледа сериозно към F-35

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Меню