Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

1K прочитания

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

„И сега, тая седмица депутатите, другата, трябва да вземат важни решения, относно въоръжението. Мисля, че доклада сряда трябва да влезе на Министерски съвет. Изключително важни неща”, заяви Борисов вчера, 7 юли, по време на Национално събрание на партията му.

Въпреки, че Борисов не казва в прав текст, единствената голяма програма за превъоръжаване, която в момента е на финалната права, е тази за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 от САЩ.

Националното събрание на ГЕРБ бе проведено с цел освобождаване на Цветан Цветанов от всички заемани от него постове в партията. След събранието той публикува в профила си в социалната мрежа Facebook обширно обръщение към съпартийците си.

„Нека обаче не пропускаме и една много важна новина от днес – премиерът Борисов обяви, че в сряда проектът за решение за закупуването на самолети F-16 от САЩ влиза на заседание Министерски съвет. След ратификацията и в българския парламент нашата страна ще даде поредният ясен сигнал за своята евроатлантическа принадлежност. Това ще бъде и ново доказателство, че за нас евроатлантическият път и изграждането на съвместими отбранителни способности с НАТО е основен приоритет”, пише Цветанов.

Цветанов беше най-гласовитият поддръжник на покупката на F-16, с което задаваше и тона на парламентарната група на ГЕРБ.

На 17 юни 2019 г. САЩ изпратиха обвързваща оферта и проектодоговор за покупката на осемте F-16. Очаква се стойността им да е около 2,2 млрд. лева без ДДС.

Президентът Радев заяви, че изтребителите, които ще бъдат купени са със сериозно орязани възможности, поради съкращаване на пакета услуги и оборудване към тях. Военният министър Каракачанов призна, че има орязване в името на намаляване на цената, но заяви, че способностите са непокътнати.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16
Следваща публикация
Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…

Lockheed и американското посолство приветстваха решението на Парламента

Посолството на САЩ у нас, както и производителят Lockheed Martin приветстваха решението на Народното събрание за стартиране на преговори за доставка на изтребители F-16. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Полетя модернизиран гръцки F-16

Дебютният си полет извърши първият модернизиран до стандарта V гръцки изтребител F-16. Това съобщи днес,…
Меню