ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

42 прочитания

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

„Решението, което вчера бе обявено от МО е експертно решение”, заяви Цветан Цветанов в ефира на bTV.

Вторият човек в ГЕРБ и председател на парламентарната група заяви, че изборът на F-16 е най-доброто от стратегическа гледна точка. Цветанов за хвърли и в познатите си атаки по президента Румен Радев, като практически го обвини в корупция около избора на Gripen в предишната процедура, но въпреки настояването на водещия, той не изговори това в прав текст, а „просто давам фактите, а всеки може да си направи изводите”, както сам се изрази.

Цветанов бе попитан и защо F-16 е най-подходящ за България, на което той отговори следното:

„Защото F-16 е на въоръжение в почти всички страни-членки на НАТО и има пълната съвместимост със способностите на защитата на националната сигурност, както на България, така и в участието в съвместни операции с други страни от НАТО”

За отбелязване е, че в момента F-16 стои на въоръжение в 10 от 29-те членки на НАТО, като типът бе избран и от Хърватска, но там все още няма подписан договор и има подписан договор в Словакия, с доставки през 2023 г. Бройката на страните, обаче ще намалява в следващите години, заради извеждане от въоръжение на типа в Норвегия, Дания, Белгия и Холандия.

В защитата се включи и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която също повтори, че изборът бил изцяло експертен и най-добрият възможен. Тя каза и че хората щели да знаят как ще се изхарчат 1,6 млрд. лева за новия изтребител. Това гарантира тя в ефира на БНТ1.

Вицепремиерът Томислав Дончев също заяви, че решението било експертно и не било взето под натиск.

„Ние не можем да укорим никоя от страните в тази процедура, че всеки си хвали стоката. Това е напълно нормално. Всяка от страните използваше различни технологии да убеди не само тези, които вземат решение, включително и българската общественост, кой изтребител е по-добър от другия. Но в крайна сметка решението се взема от въпросната комисия в Министерството на отбраната, в която присъстват професионални представители на армията – хора, които ще ползват тази нова придобивка“, твърди Дончев в ефира на Дарик радио.

Интересно е, че както пише в доклада, който министрите на отбраната и икономиката са внесли в Министерски съвет, по показателите „Оперативна ефективност” експертната комисия е класирала шведската оферта.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно
Следваща публикация
Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разкритикува политическите реакции около случая в авиобаза Граф Игнатиево. Радев заяви, че напрежението в сектор „Сигурност” е тревожно и за него имало социални, технически и психологически причини.

ОАЕ иска да купи повече от една ескадрила Су-35

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат намерение да купят повече от една ескадрила многоцелеви изтребители Су-35, а договорът може да бъде подписан до края на годината. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на собствен източник в руските служби за военно-техническо сътрудничество.

Меню