ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

40 прочитания

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

„Решението, което вчера бе обявено от МО е експертно решение”, заяви Цветан Цветанов в ефира на bTV.

Вторият човек в ГЕРБ и председател на парламентарната група заяви, че изборът на F-16 е най-доброто от стратегическа гледна точка. Цветанов за хвърли и в познатите си атаки по президента Румен Радев, като практически го обвини в корупция около избора на Gripen в предишната процедура, но въпреки настояването на водещия, той не изговори това в прав текст, а „просто давам фактите, а всеки може да си направи изводите”, както сам се изрази.

Цветанов бе попитан и защо F-16 е най-подходящ за България, на което той отговори следното:

„Защото F-16 е на въоръжение в почти всички страни-членки на НАТО и има пълната съвместимост със способностите на защитата на националната сигурност, както на България, така и в участието в съвместни операции с други страни от НАТО”

За отбелязване е, че в момента F-16 стои на въоръжение в 10 от 29-те членки на НАТО, като типът бе избран и от Хърватска, но там все още няма подписан договор и има подписан договор в Словакия, с доставки през 2023 г. Бройката на страните, обаче ще намалява в следващите години, заради извеждане от въоръжение на типа в Норвегия, Дания, Белгия и Холандия.

В защитата се включи и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която също повтори, че изборът бил изцяло експертен и най-добрият възможен. Тя каза и че хората щели да знаят как ще се изхарчат 1,6 млрд. лева за новия изтребител. Това гарантира тя в ефира на БНТ1.

Вицепремиерът Томислав Дончев също заяви, че решението било експертно и не било взето под натиск.

„Ние не можем да укорим никоя от страните в тази процедура, че всеки си хвали стоката. Това е напълно нормално. Всяка от страните използваше различни технологии да убеди не само тези, които вземат решение, включително и българската общественост, кой изтребител е по-добър от другия. Но в крайна сметка решението се взема от въпросната комисия в Министерството на отбраната, в която присъстват професионални представители на армията – хора, които ще ползват тази нова придобивка“, твърди Дончев в ефира на Дарик радио.

Интересно е, че както пише в доклада, който министрите на отбраната и икономиката са внесли в Министерски съвет, по показателите „Оперативна ефективност” експертната комисия е класирала шведската оферта.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България
Следваща публикация
Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Парламентът не успя да обсъди доклада на „Комисията „Gripen“

Народното събрание не успя да обсъди днес, 4 октомври 2017 г., доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Днес бе прочетен доклада, а обсъжданията бяха оставени за утрешното заседание.

Министър Каракачанов иска споделена отговорност при преговорите за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов фактически поиска отговорността при преговорите за покупката на F-16 да бъде поделена между него и други министри от кабинета „Борисов 3”. Това заяви той днес, 3 януари 2019 г. пред журналисти в Плевен.

„Комисията „Gripen” ще изслушва анализ на методиката за избор на нов изтребител

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще изслуша анализ на методиката за избор на нов изтребител. Това ще се случи на следващото заседание на комисията, което ще се състои на 7 септември 2017 г.

Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев спекулира, че от договора за покупка на F-16 ще се реже въоръжението, резервните части, гаранционните условия и други подобни. Това каза той вчера, 7 май 2019 г. в предаването „ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев” по TV+.

Меню