ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

10 прочитания

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

„Решението, което вчера бе обявено от МО е експертно решение”, заяви Цветан Цветанов в ефира на bTV.

Вторият човек в ГЕРБ и председател на парламентарната група заяви, че изборът на F-16 е най-доброто от стратегическа гледна точка. Цветанов за хвърли и в познатите си атаки по президента Румен Радев, като практически го обвини в корупция около избора на Gripen в предишната процедура, но въпреки настояването на водещия, той не изговори това в прав текст, а „просто давам фактите, а всеки може да си направи изводите”, както сам се изрази.

Цветанов бе попитан и защо F-16 е най-подходящ за България, на което той отговори следното:

„Защото F-16 е на въоръжение в почти всички страни-членки на НАТО и има пълната съвместимост със способностите на защитата на националната сигурност, както на България, така и в участието в съвместни операции с други страни от НАТО”

За отбелязване е, че в момента F-16 стои на въоръжение в 10 от 29-те членки на НАТО, като типът бе избран и от Хърватска, но там все още няма подписан договор и има подписан договор в Словакия, с доставки през 2023 г. Бройката на страните, обаче ще намалява в следващите години, заради извеждане от въоръжение на типа в Норвегия, Дания, Белгия и Холандия.

В защитата се включи и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която също повтори, че изборът бил изцяло експертен и най-добрият възможен. Тя каза и че хората щели да знаят как ще се изхарчат 1,6 млрд. лева за новия изтребител. Това гарантира тя в ефира на БНТ1.

Вицепремиерът Томислав Дончев също заяви, че решението било експертно и не било взето под натиск.

„Ние не можем да укорим никоя от страните в тази процедура, че всеки си хвали стоката. Това е напълно нормално. Всяка от страните използваше различни технологии да убеди не само тези, които вземат решение, включително и българската общественост, кой изтребител е по-добър от другия. Но в крайна сметка решението се взема от въпросната комисия в Министерството на отбраната, в която присъстват професионални представители на армията – хора, които ще ползват тази нова придобивка“, твърди Дончев в ефира на Дарик радио.

Интересно е, че както пише в доклада, който министрите на отбраната и икономиката са внесли в Министерски съвет, по показателите „Оперативна ефективност” експертната комисия е класирала шведската оферта.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България
Следваща публикация
Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Нарастваща истерия в общественото пространство около покупката на нов боен самолет

С наближаването на момента, в който правителството ще обяви кой ще е новия боен самолет за българските ВВС, в общественото пространство трайно започва да се настанява истерична риторика по темата. В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Меню