Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада

613 прочитания

Компанията Saab още няма решение за това, дали ще подаде оферта в канадския конкурс за нов многоцелев изтребител. Това съобщава местното издание The Canadian Press, позовавайки се на представители на фирмата.

Саймън Керъл, президент на Saab за Канада, е съобщил на изданието, че компанията му има интерес да предложи Gripen E/F в конкурса, но все още текат оценки на тръжната документация и се преценява, дали компанията може да отговори на изискванията за сигурност на информацията в контекста на интеграцията на разузнаванията на САЩ и Канада.

Преди няколко дни Airbus обяви, че няма намерение да предлага Eurofighter, тъй като допълнителните разходи по отговарянето на точно тези изисквания са твърде сериозни и ще направят европейския изтребител неконкурентноспособен.

Френската компания Dassault се отказа от участие още на предварителния етап от процеса, тъй като сметна, че конкурсът не може да бъде спечелен от неамерикански изтребител.

Потенциалните участници трябва до 20 септември 2019 г. да предадат предварителен план за това, как смятат да интегрират своите продукти в американско-канадската разузнавателна система, която е известна, като “Two Eyes”. Двете американски предложения, F-35A и Super Hornet, няма да имат проблеми тук.

Airbus се отказа от участие и заради промяна в изискванията за офсета. Според сега действащото канадско законодателство, чуждите компании, които са спечелили военна поръчка в страната са задължени да направят 100% офсет. Специално за този конкурс, обаче бе приета схемата, според която участниците могат да заявят своето необвързващо намерение да се опитат да направят 100% офсет, но без да са правно задължени за това. В такъв случай на тях ще се отнемат точки, но няма да бъдат дисквалифицирани от процеса.

Според Саймън Керъл, цитиран от The Canadian Press, това изискване не е съществен проблем за Saab.

Очаква се компаниите участници да дадат своите оферти в началото на 2020 г., а договорът с победителя ще бъде подписан през 2022 г., като първите, от общо 88 нови многоцелеви изтребители, ще бъдат доставени през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.
Следваща публикация
Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада
613 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…

Детайли по сделката за Су-30 в Мианмар

Русия е договорила доставка на изтребители Су-30СМ в експортно изпълнение за Мианмар. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”. Сделката бе обявена в понеделник, но по нея липсваха детайли.

Израел поръчва още 17 броя F-35

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

Меню