Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.

1K прочитания

Държавният департамент на САЩ формално разреши на Полша да купи 32 изтребителя F-35A. Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд. Това се чете в съобщение до американския Конгрес на агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA от днес, 11 септември 2019 г.

От съобщението се вижда, че Полша е поискала покупката на 32 броя напълно оборудвани F-35A, плюс един резервен двигател Pratt & Whitney F-135. Към самолетите се купува наземно оборудване, обучение на летателен и технически състав, логистика и други съпътстващи стоки и услуги. В пакета няма въоръжение.

Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд.

Конгресът на САЩ има две седмици да се запознае с условията на сделката и да изрази възражения, ако има такива. След изтичането на този срок американската оферта ще бъде изпратена на Полша.

В края на февруари 2019 г. полското правителство обяви, че минава към директна покупка на 32 броя F-35A, които да заменят сега използваните две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22. Преди това се планираше открит конкурс за 48 многоцелеви изтребителя.

През миналата седмица в Полша се проведе отбранителното изложение MSPO, в рамките на което стана ясно, че страната ще получи изтребители от все още неполетелия стандарт Block 4, а сделката ще се реализира на два етапа – една ескадрила от 16 самолета с доставка за 2024 – 2026 г., като първите четири изтребителя ще останат в САЩ за обучение.

Втората ескадрила от още 16 самолета ще бъде доставена между 2026 и 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша очаква да намали цена на F-35
Следваща публикация
Четири Су-25 са изпратени за ремонт в Беларус
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Австрийският парламент не намери данни за корупция по сделката с Eurofighter

Комисия към австрийския парламент е стигнала до заключение, че няма данни за корупция при сделката за покупка на изтребителите Eurofighter. Това се казва в окончателния доклад на комисията, който е цитиран от Reuters.

Меню