САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

939 прочитания

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

В изявление на Белия дом се заявява, че турското решение за придобиване на зенитната система С-400 прави невъзможно участието на страната в програмата F-35.

„F-35 не може да съществува в единна среда с руска платформа за събиране на разузнавателна информация, която ще бъде използвана за събиране на данни за нашите възможности”, се казва още в изявлението на Белия дом.

Белия дом отбелязва, че Турция е дългогодишен съюзник в НАТО, но приемането на въоръжение на С-400 подкопава ангажиментите на всички съюзници в НАТО да се откажат от своите руски оръжейни системи.

Елън Лорд, помощник секретар в Пентагона по придобиването на въоръжение, заяви че повечето от силите на F-35 лежат във възможностите си да остане незабележим за противниковите радари. Нарушаването на тези способности ще застраши тези способности в дългосрочен план.

Лорд не е заявила в прав текст, че Турция никога повече няма да може да се присъедини към програмата F-35 и използва термина „суспендиране”.

Целият турски персонал, който в момента се намира в САЩ и който е зает в програмата F-35 ще трябва да напусне страната до 31 юли.

След март 2020 г. турските компании, които участват в индустриалната част на програмата ще бъдат отстранени, а около 900-те части, системи и агрегати, които произвеждат за F-35, ще бъдат дадени на други компании. Според Лорд, това ще коства на турската индустрия около $9 млрд. От своя страна програмата F-35 ще се оскъпи с около $600 млн., заради забавянията и намирането на нови изпълнители.

Изтребителите F-35A, които са в производство и са предназначени за Турция, ще могат да се пренасочат към други клиенти.

Турското външно министерство е заявило, че тази едностранна стъпка от американска страна нарушава съюзническия дух между двете страни и не е оправдана по никакъв начин. Министерството е посочило, че е било предложено създаването на съвместна работна група с други страни от НАТО за решаване на проблема, но това не е било направено.

Миналият петък, 12 юли 2019 г., Турция започна да получава елементи от руските зенитно-ракетни системи С-400, които страната поръча през 2017 г.

Турските ВВС имаха намерение да придобият 100 броя F-35A и се смята, че можеха да поръчат още около 20 броя F-35B, които да се използват от палубата на новия турски десантен кораби Anadolu.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16
Следваща публикация
Правителството актуализира бюджета заради F-16
939 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи още два F-16

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на…

Министър Каракачанов: Президентът можеше да помогне с договора

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че президентът Румен Радев е могъл да помогне за реализацията на договора за F-16, а не само да го критикува. Това военният министър каза днес, 29 юни 2019 г., цитиран от БНР.

Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16

Още в петък управляващите ще опитат да преодолеят президентското вето по отношение на договорите за покупка на изтребителите F-16. Това съобщи председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) днес, 23 юли 2019 г.

Полша купува ескадрила F-35, а втората остава за след 2026 г.

Полша ще купи на първо време само една ескадрила от 16 изтребителя F-35A, а останалите машини от този тип ще бъдат договорени след 2026 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич по време на дебати в Парламента на страната.

Меню