САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

937 прочитания

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

В изявление на Белия дом се заявява, че турското решение за придобиване на зенитната система С-400 прави невъзможно участието на страната в програмата F-35.

„F-35 не може да съществува в единна среда с руска платформа за събиране на разузнавателна информация, която ще бъде използвана за събиране на данни за нашите възможности”, се казва още в изявлението на Белия дом.

Белия дом отбелязва, че Турция е дългогодишен съюзник в НАТО, но приемането на въоръжение на С-400 подкопава ангажиментите на всички съюзници в НАТО да се откажат от своите руски оръжейни системи.

Елън Лорд, помощник секретар в Пентагона по придобиването на въоръжение, заяви че повечето от силите на F-35 лежат във възможностите си да остане незабележим за противниковите радари. Нарушаването на тези способности ще застраши тези способности в дългосрочен план.

Лорд не е заявила в прав текст, че Турция никога повече няма да може да се присъедини към програмата F-35 и използва термина „суспендиране”.

Целият турски персонал, който в момента се намира в САЩ и който е зает в програмата F-35 ще трябва да напусне страната до 31 юли.

След март 2020 г. турските компании, които участват в индустриалната част на програмата ще бъдат отстранени, а около 900-те части, системи и агрегати, които произвеждат за F-35, ще бъдат дадени на други компании. Според Лорд, това ще коства на турската индустрия около $9 млрд. От своя страна програмата F-35 ще се оскъпи с около $600 млн., заради забавянията и намирането на нови изпълнители.

Изтребителите F-35A, които са в производство и са предназначени за Турция, ще могат да се пренасочат към други клиенти.

Турското външно министерство е заявило, че тази едностранна стъпка от американска страна нарушава съюзническия дух между двете страни и не е оправдана по никакъв начин. Министерството е посочило, че е било предложено създаването на съвместна работна група с други страни от НАТО за решаване на проблема, но това не е било направено.

Миналият петък, 12 юли 2019 г., Турция започна да получава елементи от руските зенитно-ракетни системи С-400, които страната поръча през 2017 г.

Турските ВВС имаха намерение да придобият 100 броя F-35A и се смята, че можеха да поръчат още около 20 броя F-35B, които да се използват от палубата на новия турски десантен кораби Anadolu.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16
Следваща публикация
Правителството актуализира бюджета заради F-16
937 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Меню