Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

793 прочитания

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

В съобщението си, Airbus посочва две причини за отказ от участие – прекалено сериозни и специфични изисквания за сигурност на информацията и офсетните изисквания.

Според компанията, канадските изисквания за сигурност на информацията, в контекста на северноамериканската система за ПВО NORAD, както и пълната интеграция на Канада в системата за споделяне на разузнавателна информация на САЩ довеждат до това, че преработката на Eurofighter до тези изисквания ще бъде твърде скъпо и ще го превърне в неконкурентоспособен продукт.

Втората причина е, че по оценки на Airbus изискванията за офсет и индустриално сътрудничество са такива, че няма да дадат достатъчно предимство на Airbus с неговите планове за инвестиции в Канада.

На 23 юли 2019 г. Канада пусна запитванията за обвързващи оферти (RFP) до Saab, Airbus, Lockheed Martin и Boeing, за съответно Gripen E/F, Eurofighter, F-35A и Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Френската компания Dassault се отказа от участие още на предварителния етап от процеса, тъй като сметна, че конкурсът не може да бъде спечелен от неамерикански изтребител.

Канадският вестник Ottawa Citizen отбелязва, че все повече индикации сочат, че правителството иска да купи F-35, въпреки че канадският премиер Джъстин Трюдо дойде на власт с обещание да анулира избора на F-35 и да купи по-евтин и по-подходящ за Канада боен самолет. Трюдо, обаче остави страната си в проекта JSF, постепенно смекчи тона си към F-35 и в крайна сметка бе взето решението изтребителят да участва в един бъдещ конкурс.

Канада вече повече от десетилетие се опитва да купи нови изтребители за замяна на остарелите CF-18 (F/A-18A/B). Страната иска да придобие 88 многоцелеви изтребители, чиято доставка трябва да стартира през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада
Следваща публикация
САЩ отстраниха Турция от програмата F-35
793 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия показа своите нови МиГ-29

Сърбия най-накрая може да се похвали с усилване на въздушната си мощ, въпреки че става въпрос за няколко употребявани изтребителя МиГ-29. След години на полемики и различни планове, които все се проваляха, на 20 октомври 2017 г. в авиобаза Батайница, до Белград, се състоя официалната церемония по предаване на шестте бивши руски МиГ-29.

Нова доза проблеми с двигателя PW1100G на A320neo

Airbus спря доставките на самолети от семейството A320neo задвижвани с двигатели Pratt & Whitney PW1100G, след като бе обявено, че технически недостатъци в него водят до голям брой откази в полет.

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Димитър Стоянов: Инвестирането в старите руски самолети показва политическото клатушкане на България

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител заяви, че инвестирането в старите руски бойни самолети, докато обявяваме Русия за заплаха за Европа, показва политическото клатушкане на България. Това казa той днес, 8 октомври 2017 г., в ефира на БНР.

Меню