Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

793 прочитания

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

В съобщението си, Airbus посочва две причини за отказ от участие – прекалено сериозни и специфични изисквания за сигурност на информацията и офсетните изисквания.

Според компанията, канадските изисквания за сигурност на информацията, в контекста на северноамериканската система за ПВО NORAD, както и пълната интеграция на Канада в системата за споделяне на разузнавателна информация на САЩ довеждат до това, че преработката на Eurofighter до тези изисквания ще бъде твърде скъпо и ще го превърне в неконкурентоспособен продукт.

Втората причина е, че по оценки на Airbus изискванията за офсет и индустриално сътрудничество са такива, че няма да дадат достатъчно предимство на Airbus с неговите планове за инвестиции в Канада.

На 23 юли 2019 г. Канада пусна запитванията за обвързващи оферти (RFP) до Saab, Airbus, Lockheed Martin и Boeing, за съответно Gripen E/F, Eurofighter, F-35A и Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Френската компания Dassault се отказа от участие още на предварителния етап от процеса, тъй като сметна, че конкурсът не може да бъде спечелен от неамерикански изтребител.

Канадският вестник Ottawa Citizen отбелязва, че все повече индикации сочат, че правителството иска да купи F-35, въпреки че канадският премиер Джъстин Трюдо дойде на власт с обещание да анулира избора на F-35 и да купи по-евтин и по-подходящ за Канада боен самолет. Трюдо, обаче остави страната си в проекта JSF, постепенно смекчи тона си към F-35 и в крайна сметка бе взето решението изтребителят да участва в един бъдещ конкурс.

Канада вече повече от десетилетие се опитва да купи нови изтребители за замяна на остарелите CF-18 (F/A-18A/B). Страната иска да придобие 88 многоцелеви изтребители, чиято доставка трябва да стартира през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада
Следваща публикация
САЩ отстраниха Турция от програмата F-35
793 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините се отказват от покупката на Bell 412

Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че страната му ще се откаже от сделката за покупката на 16 транспортни вертолета Bell 412EPI, след като канадското правителство повдигна въпроса за използването им в евентуални сражения с бунтовници в страната.

Сбогом, A380!

На 14 февруари 2019 г., с разбито сърце, европейският производител Airbus обяви, че слага край на програмата A380. Ходът беше по-скоро очакван, макар и до последно да имаше известна надежда, че самолетостроителят ще се опита поне още година – две да търси нови продажби за гиганта.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Меню