МО: Не сме имали официално запитване за участие в спасителна акция от ПСС

753 прочитания

Министерство на отбраната не е получавала официално запитване за участие в спасителната акция в Пирин на 16 септември 2019 г. Това отговориха от военното ведомство на запитването на АЕРО.

Вчера, 17 септември, от Планинска спасителна служба (ПСС) публикуваха съобщение за проведената изключително сложна спасителна акция в Пирин. От службата са се свързали с МО и МВР за предоставяне на вертолет за по-бърза евакуация на тежко ранената жена, но това не е било възможно поради „трудната процедура и краткото време, оставащо до края на светлата част на денонощието”.

Днес от МО отговориха устно на въпроса на АЕРО за изясняване на случая, че официално писмено искане за използване на вертолет за спасителната акция не е постъпвало. От министерството не изключиха от ПСС да са водили неформални разговори с някого в МО или ВВС, но подчертаха, че реално искане не е имало.

В късния следобед на 16 септември жена е паднала тежко по североизточния склон на връх Джангал. При достигане на спасителите от ПСС до пострадалата са установени черепно-мозъчна травма, тежки фрактури на долните крайници, таз и на горен крайник. След оказване на необходимата долекарска помощ и последващото трудно, заради щадящия режим транспортиране, в 02,00 ч. сутринта на 17 септември, пострадалата е предадена на екип на Спешна медицинска помощ – Разлог.

Свързани теми

Предишна публикация
Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”
Следваща публикация
ПСС се оплака от липса на спасителни вертолети
753 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню