Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

59 прочитания

Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Военният министър не уточнява за кой от тримата кандидати – F-16 MLU, Eurofighter Tranche 1 или Gripen C/D, става въпрос. Индиректно, това е първият път, в който Каракачанов изразява някакво негативно мнение за един от тримата кандидати. По-рано той бе заявил, че предпочита новопроизведен изтребител.

„Имаме 19 МиГ-29, но от които летят осем и няма да казвам по какъв начин. От 14 самолета Су-25 официално летят четири, но всъщност летят три. Докарали сме го положението, че имаме други самолети Су-22, които стоят консервирани. Защо сме го докарали до там, че сме разпродали МиГ-21, нарязали сме ги и продължаваме да го правим”, обяснява военният министър.

Думите на министър Каракачанов търпят тежки критики за своята фактология. Дори и българските ВВС да разполагат с 19 изтребителя, то реално само 15 от тях са преминали през процедура по удължаване на техническия ресурс и възстановяване на летателната годност, която стана факт между 2007 и 2009 г.

Не е ясно и за какви консервирани изтребители-бомбардировачи Су-22 говори военният министър. Полетите с типа бяха спрени през май 2004 г., а след това МО наряза и продаде повечето самолети, а други пет бяха оставени за паметници и по музеите. Фактически, в момента ВВС не разполага с никакви Су-22, а тези които още се съхраняват в Безмер не се числят към военновъздушните сили и не се поддържат. Няма и рязане на МиГ-21 в момента, за каквото говори Каракачанов, a типът е свален от въоръжение през декември 2015 г., след изчерпване на техническия му ресурс.

„В началото на 21-ви век има предложение към България да закупи за 1 евро една цяла ескадрила нови МиГ-29 и отделно друга техника, вертолети и така нататък. Ние отказваме и поляците ги взимат”, казва още министърът на отбраната.

През септември 2003 г. Полша и Германия подписват сделка за продажбата на 22 изтребителя МиГ-29 на цена от €1 за изтребител. Машините преди това са експлоатирани от Луфтвафе и са наследство от ГДР.

Няма абсолютно никакви индикации (официално или не), че преди 14 – 15 години подобна сделка е била предлагана на България. Не само, че никое официално лице не е споменавало за подобно нещо от тогава до днес, но и подобна информация никога не е изтичала от военните среди. Възможно е министър Каракачанов да е бил заблуден умишлено и подведен, че е имало подобна оферта.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: Купуваме изтребители за 1,5 млрд. без радари
Следваща публикация
Вертолети на ВВС отново гасят горски пожари
59 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Меню