Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

830 прочитания

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

От българска страна участват изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и самолет C-27J Spartan от състава на 16-та транспортна авиогрупа. Полетите се провеждат във въздушното пространство на България и Румъния. Основни летища за излитане и кацане са Граф Игнатиево, летище София и румънската база Михаил Когалничану.

Учебните цели на съвместното българо-румънско-канадско учение „Blue Bridge 2019” са постигане на по-добра координация и оперативна съвместимост между ВВС на страните за съвместни действия при провеждането на презгранични операции по „ер полисинг”, контрол на въздухоплаването, управлението и радиолокационното осигуряване на бойното използване на формированията при охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България.

Летателната тренировка се провежда ежегодно от 2012 г. и участващите страни са удовлетворени от резултатите и ползите за техния летателен, инженерно-технически и осигуряващ състав, както и от направените поуки от практиката.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС изпълниха задачи в помощ на населението
Следваща публикация
МО: Не сме имали официално запитване за участие в спасителна акция от ПСС
830 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Меню