Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

829 прочитания

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

От българска страна участват изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и самолет C-27J Spartan от състава на 16-та транспортна авиогрупа. Полетите се провеждат във въздушното пространство на България и Румъния. Основни летища за излитане и кацане са Граф Игнатиево, летище София и румънската база Михаил Когалничану.

Учебните цели на съвместното българо-румънско-канадско учение „Blue Bridge 2019” са постигане на по-добра координация и оперативна съвместимост между ВВС на страните за съвместни действия при провеждането на презгранични операции по „ер полисинг”, контрол на въздухоплаването, управлението и радиолокационното осигуряване на бойното използване на формированията при охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България.

Летателната тренировка се провежда ежегодно от 2012 г. и участващите страни са удовлетворени от резултатите и ползите за техния летателен, инженерно-технически и осигуряващ състав, както и от направените поуки от практиката.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС изпълниха задачи в помощ на населението
Следваща публикация
МО: Не сме имали официално запитване за участие в спасителна акция от ПСС
829 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тракийска Есен 2019

На 30 септември 2019 г. на територията на летище Чешнегирово се проведе медиен ден в рамките на провелото се на територията на авиобазите Крумово и Чешнегирово съвместно българо-американско учение „Тракийска Есен 2019“.

Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

Меню