Провежда се съвместното учение „Blue Bridge 2019”

830 прочитания

Българските ВВС участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от ВВС на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Това съобщиха днес, 18 септември 2019 г., от Военновъздушните сили.

От българска страна участват изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и самолет C-27J Spartan от състава на 16-та транспортна авиогрупа. Полетите се провеждат във въздушното пространство на България и Румъния. Основни летища за излитане и кацане са Граф Игнатиево, летище София и румънската база Михаил Когалничану.

Учебните цели на съвместното българо-румънско-канадско учение „Blue Bridge 2019” са постигане на по-добра координация и оперативна съвместимост между ВВС на страните за съвместни действия при провеждането на презгранични операции по „ер полисинг”, контрол на въздухоплаването, управлението и радиолокационното осигуряване на бойното използване на формированията при охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България.

Летателната тренировка се провежда ежегодно от 2012 г. и участващите страни са удовлетворени от резултатите и ползите за техния летателен, инженерно-технически и осигуряващ състав, както и от направените поуки от практиката.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС изпълниха задачи в помощ на населението
Следваща публикация
МО: Не сме имали официално запитване за участие в спасителна акция от ПСС
830 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватия се интересува от F-35

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя…

Валери Симеонов с политически цирк относно парите за нов изтребител

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е разиграл евтин политически цирк на гърба на Военновъздушните сили по време на обсъждането на Бюджета за 2018 г. Това се чете от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, която бе публикувана днес, 1 ноември 2017 г.

Меню