Вторите осем F-16 ще ни струват $1,32 млрд.

537 прочитания

Военният министър даде да се разбере, че иска да се бърза с подписването на сделката

Американската оферта за придобиването на още осем многоцелеви изтребителя F-16 Block 70 е за $1,32 млрд. (2,53 млрд. лева). Това заяви днес, 21 юли 2022 г., пред комисията по отбрана в Народното събрание министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

Според Заков, сумата е приблизително същата като тази по първия договор, но пакетът въоръжение бил доста по-голям и сме имали право на разсрочено плащане.

„Бройката самолети е същата, но с разлика, че при първите самолети единичните са шест, а двуместните – два, за вторите съотношението е 4 на 4. „Спарките“ са по-скъпи и на практика ще купим два малко по-скъпи самолета, отбеляза той. Резервните двигатели са с два повече. Ракетите за близка дистанция са с пет повече. При ракетите за средна дистанция вземаме по-новия, най-модерния вариант и те са с шест повече. Контейнерите са с два повече”, каза Драгомир Заков, цитиран от БТА.

Казаното от министъра в оставка показва, че заявеното въоръжение съответства на това посочено в уведомлението до Конгреса на САЩ от началото на април. А именно, 19 ракети AIM-120C (в предния договор бяха заявени 13), 20 ракети AIM-9X (в предния договор са 15) и четири целеуказващи контейнера Sniper (два в предния).

„В първия сет няма планиращи бомби, сега те са цялото количество и то не е малко. По отношение на управляемите бомби в първия сет също нямаше, сега са всички необходими. Снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече от първия договор, резервните радари са с един повече. С един повече са резервният бордови компютър и симулаторът за въоръжение. Броят на горивните резервоари е същата бройка, както в първия сет. Пилотите за обучение ще бъдат с четирима повече. Техниците са наполовина по-малко, защото първите винаги трябва да са повече и сега се допълваме тези, които са липсвали за цяла ескадрила. Включено е и дооборудване за оперативна база”, допълни Драгомир Заков, цитиран от БТА.

Отново, цитираните от министъра в оставка количества стоки съответстват с тези заявени в уведомлението до Конгреса от април. Макар министърът да не споменава точни цифри, в уведомлението бе посочено, че броя управляеми боеприпаси е 52.

Трябва да отбележим, че въпреки свежите изказвания на министър Заков за голям пакет въоръжение, нещата реално изглеждат по следния начин – заявените сега 19 броя AIM-120C, плюс вече поръчаните 13 прави общо 32, което значи по две ракети на всеки от 16-те български F-16. При AIM-9X ситуацията е същата – в момента са поръчани 15 ракети, искат се още 20, което пак прави по две ракети на изтребител, плюс три в резерв.

Няма смисъл да се спираме на 52-та броя управляеми боеприпаси „въздух – земя” (в момента България няма поръчани такива, а само 24 свободно падащи бомби Mk 82) или на едва шестте целеуказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper ATP (два поръчани в момента, плюс още четири в новата оферта). Те трудно кореспондират с количество въоръжение, което може да бъде определено, като „достатъчно” в един потенциален пълномащабен конфликт.

Това значи покупката на още доста въоръжение на по-късен етап. Остава отворен и въпросът с допълнителната инфраструктура, която ще е нужна за вторите осем самолета. Това са детайли, които са нужни ако искаме да видим цялостната цена за придобиването на боеспособни F-16, но както при кабинета „Борисов 3“, така и сега, тази картина умишлено се размива.

Хубаво е да се отбележи, че със споменаването на сумата, окончателно умря мита за „много по-евтините втори осем F-16“, а Заков обрисува и картината на това, че във втория договор трябва да се купуват много стоки и услуги (например резервните части), които в нормални обстоятелства трябваше да се договорят още в първия договор, който бе „пилен“ по времето на кабинета „Борисов 3“.

Министър Заков даде и някои детайли по разсроченото плащане. Цитиран от БНР той е заявил, че разсрочването е за 8 – 9 години, но през първите четири ще бъдат платени едва $80 млн., което значи че основният финансов удар ще бъде след 2026 г. (ако договорът бъде подписан тази година).

Само два дни по-рано, когато обяви, че има вече пристигнала официална оферта, Заков заяви, че детайлите по разсроченото плащане не са известни и щели да станат ясни на по-късен етап. Така не се разбира дали военният министър говори за реални условия, залегнали в офертата или за нещо, което тепърва ще се уточнява.

По време на изказването си в комисията по отбрана стана ясно, че министър Заков иска договорът да бъде гласувам в много кратки срокове, защото е можело да се стигне до това, че няма да има Народно събрание, което да гласува споразумението, в случай че изборите са в средата на октомври. Срокът на офертата е 1 ноември. Според Заков, гласуването трябвало да стане в рамките на следващите две седмици.

Тук трябва да се отбележи, че България може да поиска удължаване на офертата, което едва ли ще бъде отказано от американската страна, а прокарването на договора в последните дни от живота на 47-мото Народно събрание (в случай, че не се стигне до сглобяване на кабинет с мандат на БСП) ще предизвика политическо напрежение.

На този фон, не е ясно за кога се планира доставката на новите осем самолета. Министър Заков спомена в началото на седмицата 2028 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Два вертолета участват в гасенето на големия горски пожар в Пазарджишко
Следваща публикация
Правителството създаде държавен авиомедицински оператор
537 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

Железният генерал

Ганчо КАМЕНАРСКИ се срещна с ген. Желязко Желязков, една от живите легенди на българската военна авиация през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години.

За първите шест месеца на годината ВВС са налетели под 2000 часа

Часовете във въздуха за целите Военновъздушни сили на България за първите шест месеца на 2018 г. са 1950. Това се чете в отчет за изпълненото от МО в областта на отбранителната политика, който бе публикуван на 21 септември 2018 г.

Меню