Вторите осем F-16 ще ни струват $1,32 млрд.

560 прочитания

Военният министър даде да се разбере, че иска да се бърза с подписването на сделката

Американската оферта за придобиването на още осем многоцелеви изтребителя F-16 Block 70 е за $1,32 млрд. (2,53 млрд. лева). Това заяви днес, 21 юли 2022 г., пред комисията по отбрана в Народното събрание министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

Според Заков, сумата е приблизително същата като тази по първия договор, но пакетът въоръжение бил доста по-голям и сме имали право на разсрочено плащане.

„Бройката самолети е същата, но с разлика, че при първите самолети единичните са шест, а двуместните – два, за вторите съотношението е 4 на 4. „Спарките“ са по-скъпи и на практика ще купим два малко по-скъпи самолета, отбеляза той. Резервните двигатели са с два повече. Ракетите за близка дистанция са с пет повече. При ракетите за средна дистанция вземаме по-новия, най-модерния вариант и те са с шест повече. Контейнерите са с два повече”, каза Драгомир Заков, цитиран от БТА.

Казаното от министъра в оставка показва, че заявеното въоръжение съответства на това посочено в уведомлението до Конгреса на САЩ от началото на април. А именно, 19 ракети AIM-120C (в предния договор бяха заявени 13), 20 ракети AIM-9X (в предния договор са 15) и четири целеуказващи контейнера Sniper (два в предния).

„В първия сет няма планиращи бомби, сега те са цялото количество и то не е малко. По отношение на управляемите бомби в първия сет също нямаше, сега са всички необходими. Снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече от първия договор, резервните радари са с един повече. С един повече са резервният бордови компютър и симулаторът за въоръжение. Броят на горивните резервоари е същата бройка, както в първия сет. Пилотите за обучение ще бъдат с четирима повече. Техниците са наполовина по-малко, защото първите винаги трябва да са повече и сега се допълваме тези, които са липсвали за цяла ескадрила. Включено е и дооборудване за оперативна база”, допълни Драгомир Заков, цитиран от БТА.

Отново, цитираните от министъра в оставка количества стоки съответстват с тези заявени в уведомлението до Конгреса от април. Макар министърът да не споменава точни цифри, в уведомлението бе посочено, че броя управляеми боеприпаси е 52.

Трябва да отбележим, че въпреки свежите изказвания на министър Заков за голям пакет въоръжение, нещата реално изглеждат по следния начин – заявените сега 19 броя AIM-120C, плюс вече поръчаните 13 прави общо 32, което значи по две ракети на всеки от 16-те български F-16. При AIM-9X ситуацията е същата – в момента са поръчани 15 ракети, искат се още 20, което пак прави по две ракети на изтребител, плюс три в резерв.

Няма смисъл да се спираме на 52-та броя управляеми боеприпаси „въздух – земя” (в момента България няма поръчани такива, а само 24 свободно падащи бомби Mk 82) или на едва шестте целеуказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper ATP (два поръчани в момента, плюс още четири в новата оферта). Те трудно кореспондират с количество въоръжение, което може да бъде определено, като „достатъчно” в един потенциален пълномащабен конфликт.

Това значи покупката на още доста въоръжение на по-късен етап. Остава отворен и въпросът с допълнителната инфраструктура, която ще е нужна за вторите осем самолета. Това са детайли, които са нужни ако искаме да видим цялостната цена за придобиването на боеспособни F-16, но както при кабинета „Борисов 3“, така и сега, тази картина умишлено се размива.

Хубаво е да се отбележи, че със споменаването на сумата, окончателно умря мита за „много по-евтините втори осем F-16“, а Заков обрисува и картината на това, че във втория договор трябва да се купуват много стоки и услуги (например резервните части), които в нормални обстоятелства трябваше да се договорят още в първия договор, който бе „пилен“ по времето на кабинета „Борисов 3“.

Министър Заков даде и някои детайли по разсроченото плащане. Цитиран от БНР той е заявил, че разсрочването е за 8 – 9 години, но през първите четири ще бъдат платени едва $80 млн., което значи че основният финансов удар ще бъде след 2026 г. (ако договорът бъде подписан тази година).

Само два дни по-рано, когато обяви, че има вече пристигнала официална оферта, Заков заяви, че детайлите по разсроченото плащане не са известни и щели да станат ясни на по-късен етап. Така не се разбира дали военният министър говори за реални условия, залегнали в офертата или за нещо, което тепърва ще се уточнява.

По време на изказването си в комисията по отбрана стана ясно, че министър Заков иска договорът да бъде гласувам в много кратки срокове, защото е можело да се стигне до това, че няма да има Народно събрание, което да гласува споразумението, в случай че изборите са в средата на октомври. Срокът на офертата е 1 ноември. Според Заков, гласуването трябвало да стане в рамките на следващите две седмици.

Тук трябва да се отбележи, че България може да поиска удължаване на офертата, което едва ли ще бъде отказано от американската страна, а прокарването на договора в последните дни от живота на 47-мото Народно събрание (в случай, че не се стигне до сглобяване на кабинет с мандат на БСП) ще предизвика политическо напрежение.

На този фон, не е ясно за кога се планира доставката на новите осем самолета. Министър Заков спомена в началото на седмицата 2028 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Два вертолета участват в гасенето на големия горски пожар в Пазарджишко
Следваща публикация
Правителството създаде държавен авиомедицински оператор
560 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню