Словенската Adria Airways фалира

722 прочитания

Словенската авиокомпания Adria Airways обяви, че влиза в процедура по фалит и прекратява всички свои операции считано от днес, 30 септември 2019 г.

Инвестиционния фонд 4K Invest, който притежава компанията, е обявил, че причината за влизането в процедура по обявяване на фалит е изчерпването на целия финансов ресурс на компанията.

Adria е поредната малка европейска авиокомпания, която става жертва на тежката конкуренция в бранша и огромния капацитет, който се предлага на континента, плюс все по-високите цени на горивото.

Авиокомпанията започна да анулира полети през миналата седмица, след като стана ясно, че лизингодателите са започнали да прибират самолетите си заради неплатени сметки. Това засегна около 400 полета и над 15 000 пасажери.

Словенският министър на икономиката Здравко Почивалсек е заяви, че правителството на страната обмисля спешно да създаде нов авиационен оператор, който да лети по няколко важни международни трасета, за да не страда туристическата индустрия и свързаността на страната. Почивалсек е казал още, че се водят разговори и с Lufthansa за пускането на нови линии до Словения.

През миналата седмица гражданската авиационна администрация на Словения даде на Adria срок до 2 октомври за представянето на план за справяне с тежкото си финансово състояние. Според местни медии, авиокомпанията дължи около €90 млн. на кредиторите си.

Adria е създадена през 1961 г. и след обявяването на независимостта на Словения от Югославия през 1991 г. продължава да оперира и става национален превозвач, собственост на правителството на страната. През 2016 г. тя бе продадена на инвестиционния фонд 4K Invest, след като авиокомпанията бе в перманентна финансова криза от близо десетилетие.

Последно Adria оперираше с 20 самолета – три A319, два CRJ700, девет CRJ900 и шест Saab 2000. Авиокомпанията извършваше и полети до София.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин
Следваща публикация
Новият американски УТС T-X получи името T-7A
722 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria Airways взима Сухой Суперджет 100

Словенската авиокомпания Adria Airways е подписала писмо за намерение за придобиването на 15 регионални джета Сухой Суперджет 100. Това бе обявено днес, 26 ноември 2018 г.

Словения купува C-27J

Словенското МО обяви днес, 15 януари 2021 г., ще страната ще купи един тактически транспортен…

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню