Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

942 прочитания

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

В парада взеха участие около 15 000 души, стотици единици наземна техника и над 100 летателни апарата.

Най-интересната новост във въздуха бе стратегическият бомбардировач H-6N – най-новото и далечно развитие на Ту-16, задвижвано с двуконтурни реактивни двигатели. Вариантът лети от поне три години, като първите серийни машини са приети на въоръжение в китайските ВВС в началото на 2018 г.

Основните разлики между H-6N и предишната масова версия H-6K са наличието на щанга за дозареждане във въздуха, леко удължаване на носовата час и оптимизация на корема, която позволява носенето на балистичната ракета с въздушен старт DF-21D.

По време на парада прелетяха три H-6N, като всеки от тях носеше по две крилати ракети KD-63 и още две от по-модерните CJ-10.

Друг дебютант във въздуха бе средният двудвигателен транспортен вертолет Z-20 и то в цели шест броя. Конструкцията му силно напомня тази на американския UH-60 Black Hawk, а машината полита през декември 2013 г., като има индикации, че към началото на 2019 г. вече е започнал да постъпва масово на въоръжение.

Над Пекин прелетяха и пет от новите изтребители J-20, масовите многоцелеви изтребители J-10 и J-16, както и палубните изтребители J-15.

По земя бяха показани и ненаименовани двуместни автожири, които вероятно са предназначени за силите за специални операции.

Интересен букет от всевъзможни безпилотни летателни апарати и управляеми ракети бяха демонстрирани по земя.

За първи път публично бе демонстриран WZ-8 – високоскоростен височинен разузнавателен безпилотен апарат задвижван от два ракетни двигателя. Предполага се, че се движи със скорост от около M 4 или по-висока.

Показан бе и макет на GJ-11 Sharp Sword. Това е нискозабележим еднодвигателен ударен безпилотен апарат, чийто изпитания текат от повече от шест години. Показаният макет има променено сопло, в сравнение с апаратът, който преминава през летателни изпитания. Няма данни GJ-11 да е близо до приемане на въоръжение.

Може би най-впечатляващи бяха DF-17 и DF-41. Първото е хиперзвуков планиращ управляем боеприпас, който се изстрелва на върха на балистична ракета. Второто е тежка междуконтинентална балистична ракета с ядрени бойни глави, която позволява поразяването на всяка точка на планетата.

Свързани теми

Предишна публикация
Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565
Следваща публикация
Словенската Adria Airways фалира
942 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Меню