Започна строежа на първия прототип на ПАК ДА

300 прочитания

Строежът на първия прототип на новия руски стратегически бомбардировач, който се строи в рамките на програмата ПАК ДА е вече започнал. Това съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирайки собствени източници от отбранителната промишленост.

Според ТАСС, вече е започнала изработката на прототипа на самолета, като всички документи и чертежи, нужни за работата, вече са изготвени. Приключването на работата се планира за догодина.

От „Туполев”, които са натоварени с работата по новия бомбардировач са отказали официален коментар. Това, обаче е стандартна практика, когато се съобщават определени новини от военния бранш в Русия – ТАСС изкарва новината, цитирайки неназовани източници от военно-промишления комплекс, тъй като по една или друга причина се смята, че за момента новината не бива да се съобщава официално.

През декември 2019 г. заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко съобщи, че работната конструкторска документация за новия бомбардировач е вече готова, а през февруари тази година каза, че двигателите за самолета вече са предадени за стендови изпитания.

Известно е, че в изпитанията ще са задействани три прототипа, като предварителните им изпитания трябва да приключат в края на 2025 г., а държавните изпитания да започнат през февруари 2026 г. Предполага се, че първият полет трябва да стане факт през пролетта на 2023 г.

Проектът ПАК ДА („Перспективный авиационный комплекс дальней авиации“) води началото си от 2007 г. Две години по-късно, с работата по него е натоварено конструкторското бюро „Туполев”. Конструирането на машината приключва през 2016 г., но по неизвестни причини, постройката на първия прототип започва едва сега.

ПАК ДА ще бъде построен по схемата „летящо крило”, а максималната му излетна маса ще е около 150 тона. Ще се задвижва от два двигателя, които в момента се разработват от компанията „ОДК-Кузнецов“. Тягата на всеки от тях ще е в рамките на 23 тона. Далечината на полет, без дозареждане във въздуха, трябва да е в рамките на 15 000 km.

Въоръжението на ПАК ДА ще се състои от крилати ракети, хиперзвукови ракети, свободнопадащи бомби и високоточни боеприпаси, всички те ще могат да носят и ядрена бойна глава. Засега, единственото, което е известно за външния вид на новия бомбардировач е на база на неясна фотография на модел обдухван в аеродинамична тръба (на снимката горе).

По първоначални планове ПАК ДА трябваше да влезе на въоръжение през 2025 г., но според тях, първият полет вече трябваше да е станал факт през миналата година. Програмата определено се движи със сериозни закъснения и по всичко личи, че влизането на въоръжение на новия стратегически бомбардировач е малко вероятно да стане факт това десетилетие.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Радойски: Нуждаем се от лек учебен самолет
Следваща публикация
Пентагона: Русия е прехвърлила 14 бойни самолета в Либия
300 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

55 години от първия полет на Ту-134

Преди точно 55 години, на 29 юли 1963 г., полита първия прототип на двудвигателния регионален реактивен пътнически самолет Туполев Ту-134.

Работата по Ту-214Р приключва през тази година

Работата по създаването на руския стратегически разузнавателен самолет Ту-214Р ще приключи в рамките на 2018 г. Това е заявил за информационната агенция „Интерфакс” източник от руската авиационна промишленост.

Показаха първия танкер Ил-78М-90А

На 29 ноември 2017 г. „Авиастар-СП”, част от ОАК, представи първия нов летящ танкер Ил-78М-90А. Машината бе сглобена в Уляновск и има сериен номер 02-01.

Меню