98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

697 прочитания

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

18 от тях ще бъдат получени през до 2021, а останалите 80 – до 2027. Това е съобщил за новинарската агенция РИА Новости генералния директор на холдинговата компания „Вертолеты России593“ Андрей Богинский. Машините ще бъдат произведени от компанията „Роствертол“ в Ростов на Дон. За тази поръчка беше съобщено още в началото на месеца от заместник-министъра на отбраната Алексей Криворучко.

Ми-28НМ е радикално модернизиран вариант на сега произвеждания Ми-28Н за руската армейска авиация с множество подобрения по планера, силова установка, прицелното оборудване и въоръжение. Прототип изпълнява първи полет през 2017 г. и през март т.г. е преминал изпитания в бойни условия в Сирия.

Първите две предсерийни машини (на снимката по-горе) са произведени в „Роствертол“ през април т.г. и през юни са били предадени на военното министерство на Русия. Те ще използват за завършване на съвместните държавни изпитания на Ми-28НМ, след които той ще бъде официално приет на въоръжение. Първите шест серийни Ми-28НМ трябва да бъдат доставени на МО през 2020 г.

По-рано през юни, руският военен телевизионен канал „Звезда“ пусна филм за изпитанията на Ми-28НМ с три нови ракети „въздух-повърхност“ – „Атака-ВМ“ (вариант на “Атака-В“ с лазерно-лъчева система за насочване – показан на водещата снимка най-горе), „Хризантема-ВМ“ (с двойна система за насочване – по отразено лазерно петно и полуактивно радиолокационно, за използване в сложни метеоусловия по бронирани цели). Третата ракета, изпитана на Ми-28НМ носи означението ЛМУР (на снимката по-долу) – това е лека многоцелева упрявлаема авиационна ракета с повишена далечина на стрелбата и инфрачервена глава за самонасочване (за използване по наземни и въздушни цели), с далечина на стрелбата над 10 km, която все още е секретна и информацията за нея е много оскъдна.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария забрани на Pilatus да работи с ОАЕ и Саудитска арабия
Следваща публикация
Министерство на отбраната: Поддръжката на Су-25 в „Авионамс” с руски фирми би била неефективна
697 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Показаха първия танкер Ил-78М-90А

На 29 ноември 2017 г. „Авиастар-СП”, част от ОАК, представи първия нов летящ танкер Ил-78М-90А. Машината бе сглобена в Уляновск и има сериен номер 02-01.

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

HH-60W изпълни първи полет

Новият вертолет на ВВС на САЩ HH-60W, предназначен за изпълнение на мисии по бойно търсене и спасяване, изпълни първия си полет вчера, 17 май 2019 г.

Меню