98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

696 прочитания

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

18 от тях ще бъдат получени през до 2021, а останалите 80 – до 2027. Това е съобщил за новинарската агенция РИА Новости генералния директор на холдинговата компания „Вертолеты России593“ Андрей Богинский. Машините ще бъдат произведени от компанията „Роствертол“ в Ростов на Дон. За тази поръчка беше съобщено още в началото на месеца от заместник-министъра на отбраната Алексей Криворучко.

Ми-28НМ е радикално модернизиран вариант на сега произвеждания Ми-28Н за руската армейска авиация с множество подобрения по планера, силова установка, прицелното оборудване и въоръжение. Прототип изпълнява първи полет през 2017 г. и през март т.г. е преминал изпитания в бойни условия в Сирия.

Първите две предсерийни машини (на снимката по-горе) са произведени в „Роствертол“ през април т.г. и през юни са били предадени на военното министерство на Русия. Те ще използват за завършване на съвместните държавни изпитания на Ми-28НМ, след които той ще бъде официално приет на въоръжение. Първите шест серийни Ми-28НМ трябва да бъдат доставени на МО през 2020 г.

По-рано през юни, руският военен телевизионен канал „Звезда“ пусна филм за изпитанията на Ми-28НМ с три нови ракети „въздух-повърхност“ – „Атака-ВМ“ (вариант на “Атака-В“ с лазерно-лъчева система за насочване – показан на водещата снимка най-горе), „Хризантема-ВМ“ (с двойна система за насочване – по отразено лазерно петно и полуактивно радиолокационно, за използване в сложни метеоусловия по бронирани цели). Третата ракета, изпитана на Ми-28НМ носи означението ЛМУР (на снимката по-долу) – това е лека многоцелева упрявлаема авиационна ракета с повишена далечина на стрелбата и инфрачервена глава за самонасочване (за използване по наземни и въздушни цели), с далечина на стрелбата над 10 km, която все още е секретна и информацията за нея е много оскъдна.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария забрани на Pilatus да работи с ОАЕ и Саудитска арабия
Следваща публикация
Министерство на отбраната: Поддръжката на Су-25 в „Авионамс” с руски фирми би била неефективна
696 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 18 януари 2019 г., че страната ще получи от Русия през тази година четири бойни вертолета Ми-35 и три транспортни Ми-17. Това беше огласено в обръщението му към народа след приключване на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград.

Черна гора получи първия си Bell 412

Военновъздушните сили на Черна гора получиха първия си вертолет Bell 412. Машината е част от договор, който бе подписан през януари тази година.

Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети AS 532AL Cougar в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха. Това е гласувано на заседанието от днес, 27 юни 2018 г.

Полша подписа за четири AW101

Полша подписа договор за покупка на четири вертолета Leonardo Helicopters AW101, които ще се използват за борба с противникови подводници и бойно търсене и спасяване. Това стана вчера, 26 април 2019 г.

Меню