Генерал Радойски: Нуждаем се от лек учебен самолет

939 прочитания

Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” (ВВВУ) има нужда от леки учебни самолети и инфраструктура за тяхното използване. Това заяви командирът на училището бригаден генерал Юлиян Радойски (на снимката) в интервю за вестник „Българска армия”.

„При бъдещото развитие на училището ще се заложи на синергията между знания и умения, които да бъдат трансформирани в компетенции за обучаемите. Училището има нужда да се придобият леки учебни самолети и инфраструктура за тяхната експлоатация, авиационни тренажори и образци авиационна техника с необходимото оборудване към нея, които да са в основата на разкриване на международно разпознаваеми авиационни специалности от ICAO и EASA.”, заявява Радойски.

В интервюто си той защитава тезата, че леки учебни самолети са необходими за обучението на кадри за гражданската авиация, най-вече за пилоти.

За да стане факт това, ВВВУ трябва да създаде авиационен учебен център, сертифициран от ГВА, към който да има авиационен оператор, също сертифициран по цивилните правила от ГВА, където да летят инструктори с цивилни бривети, а авиационната техника, която също трябва да е цивилно регистрирана и обслужвана от техници, отново лицензирани по цивилните правила.

Създаването на такава организация не е трудно, макар и процесът може да се окаже тромав в условията на бюрокрацията на МО. Също така е интересно каква е икономическата целесъобразност на подобно начинание поради наличието на сериозна конкуренция при цивилните учебни авиационни центрове в страната – общо четири на брой днес, един от които е до Плевен, в село Бохот.

Заявки, че ВВВУ трябва да „изкарва пари” направи премиерът Борисов през миналата пролет, когато текоха процесите около възстановяването на висшето военновъздушно училище. Под „изкарване на пари”, премиерът имаше предвид училището да започне да обучава и цивилни авиационни кадри, по примера на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров”, което работи и на военния, и на цивилния пазар. Година по-късно все още не няма ясно стартирали процеси в тази насока, а само многократно изразени намерения.

Не е ясно как думите на Радойски кореспондират с желанието на българските ВВС да придобият няколко леки витлови учебни самолета за начално обучение на новите пилоти за ВВС. Затова не може да се определи дали генерал Радойки говори точно за тези самолети или има предвид някаква отделна програма.

Свързани теми

Предишна публикация
Американски B-1B обикаляха над Източна Европа
Следваща публикация
Започна строежа на първия прототип на ПАК ДА
939 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

kursanti vvvu

Стартира предварителният прием във ВВВУ

ВВВУ „ Георги Бенковски“ стартира от 12 февруари до 29 февруари 2020 г. кампания по предварителен прием на курсанти и студенти за учебната 2020/2021г. Това съобщиха от военновъздушното училище.

Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

L-39NG получи типова сертификация

Учебно-тренировъчният самолет L-39NG получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране…
Меню