Покупката на нови изтребители за Хърватско потъна в неясноти

251 прочитания

Процесът за избор на нов боен самолет за хърватските ВВС потъна в неясноти, след като той бе замразен в началото на април, а официалните хърватски лица не дават конкретни срокове за възстановяването му.

На 2 април 2020 г. хърватското правителство обяви, че процесът по избор на нов боен самолет се замразява. Като причини се посочи пандемията от COVID-19 и очакваната тежка рецесия на хърватската икономика. Тогава бе казано, че решение за това, кога и как да продължи процеса, ще се вземе след края на кризата.

На 28 май Хърватско отбелязва празника на въоръжените си сили, като темата бе повдигната от премиера на страната Андрей Пленкович, който е заявил, че планът за покупки на нови изтребители не е изоставен, но в момента не е на дневен ред.

Адмирал Роберт Храни, началник на отбраната на страната, също е потвърдил, че проектът не е изоставен, а просто отложен във времето, както и други проекти за модернизация и превъоръжаване.

Хърватското военно издание „Obris” пише, че голямата неяснота в момента идва от това, дали срокът за подаване на оферти за е бил отложен или потенциалните участници са били информирани, че процесът спира. През януари 2020 г. Хърватско пусна запитване за даване на обвързващи оферти (RFI) до седем държави.

Запитванията до САЩ и Швеция са за новопроизведени самолети, съответно F-16 Block 70/72 и Gripen. До Италия е изпратено питане за употребявани Eurofighter, а до Франция за употребявани Rafale. Стари F-16 се търсят от Гърция, Норвегия и Израел.

Хътватско иска да се сдобие с 12 изтребителя, които да заменят крайно остарелите МиГ-21 (на снимката), с които в момента разполагат ВВС на страната. В момента не е публично известно каква сума смята да задели за проекта хърватското правителство.

Оригинално офертите трябваше да се дават до 7 май 2020 г. Според „Obris” има спекулации, че на държавите е даден нов срок – септември 2020 г. За момента, обаче никое официално лице не потвърждава тази информация.

На този фон, на 5 юли в Хърватско предстоят парламентарни избори, като в момента партията на премиера Пленкович изостава в социологическите проучвания от основната опозиционна коалиция Restart koalicija. Ако Пленкович загуби изборите, това почти сигурно ще значи, че настоящият процес ще бъде зачеркнат.

Всичко това се случва, след като в началото на януари 2019 г. официално стана ясно, че сделката за употребявани F-16 от Израел се проваля. Хърватско избра тази опция през март 2018 г., в конкуренция с нови F-16 от САЩ, употребявани F-16C/D от Гърция и нови Gripen C/D от Швеция. Израелското предложение бе избрано най-вече заради ниската си цена от едва €420 млн. Сделката обаче се провали, след като Съединените щати я блокираха.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия ще поръча още 76 броя Су-34
Следваща публикация
Румъния модернизира част от своите IAR-99
251 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Белгия ще избере F-35

Белгийското правителство е избрало F-35A за замяна на остарелите F-16 MLU и в момента обмисля как да поднесе новината на белгийското общество. Това съобщава белгийската информационна агенция Belga, позовавайки се на няколко свои източника в правителствените среди на страната.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Меню