Руският министър на отбраната обеща още поръчки на военни самолети

193 прочитания

Появиха се индикации за още експорт на Су-35

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу е обещал скорошни допълнителни поръчки за военни самолети. Това е направил той днес, 12 август 2020 г., докато е бил на посещение в Комсомолск на Амур, където се намира един от големите самолетостроителни заводи в страната.

Според Шойгу, цитиран в официално съобщение на руското МО, до края на годината ще има нов договор за многоцелевите изтребители Су-35, който ще е на стойност 70 млрд. рубли (€810 млн.). Той не е уточнил за какво количество става въпрос.

Освен още Су-35, през тази година ще има и договор за 21 броя многоцелеви изтребителя Су-30СМ2 и 25 учебно-тренировъчни самолети Як-130. Индексът Су-30СМ2 се използва за първи път и явно става въпрос за модернизация на базовия двудвигателен изтребител, за която се говори в последно време.

Много е вероятно всички тези договори да бъдат сключени в рамките на изложението „Армия”, което ще се проведе в края на месеца. Поради пандемията от COVID-19, то ще се проведе основно във виртуална среда, а срещите и презентациите ще са дистанционни.

Визитата на Шойгу в Комсомолск на Амур дава и още интересна информация, макар и индиректно. В Youtube бе разпространено видео от визитата, като в един от кадрите Шойгу получава брифинг за натоварването на авиостроителния завод в града. На един от слайдовете на презентацията се вижда, темпа на производство на изтребителите Су-35.

Две от линиите са обобщени с индекса ВТС, което в руския означава военно-техническо сътрудничество и е евфемизъм на военен експорт. Едната от тях е за общо 30 броя Су-30, които трябва да се доставят през 2020 и 2021 г. Другата линия е за (вероятно) 34 самолета за доставка в периода 2022 – 2024 г.

В момента е известен само един експортен договор за Су-35, който се осъществява в момента – този за Египет, като първите машини бяха изпратени във втората половина на юни. Точното количество договорени изтребители не бе съобщено официално, като се предполагаше, че са над 20. Ако графиката е вярна, то явно сделката е за 30 самолета.

Не е ясно кой е вторият експортен клиент. През годините имаше спекулации и слухове за сделка с Алжир, както и че Китай договаря нова партида. Нищо от това не е потвърдено официално.

Свързани теми

Предишна публикация
Финландия забавя леко процеса по избор на нов изтребител
Следваща публикация
Американски вертолет бе обстрелян над Вирджиния
193 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Руски Ан-26 катастрофира в Сирия

Руски военно-транспортен самолет Ан-26 катастрофира при заход за кацане в авиобаза Хмеймим, Сирия. По официални данни са загинали всички 32-ма намиращи се на борда на машината.

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Меню