Руският министър на отбраната обеща още поръчки на военни самолети

193 прочитания

Появиха се индикации за още експорт на Су-35

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу е обещал скорошни допълнителни поръчки за военни самолети. Това е направил той днес, 12 август 2020 г., докато е бил на посещение в Комсомолск на Амур, където се намира един от големите самолетостроителни заводи в страната.

Според Шойгу, цитиран в официално съобщение на руското МО, до края на годината ще има нов договор за многоцелевите изтребители Су-35, който ще е на стойност 70 млрд. рубли (€810 млн.). Той не е уточнил за какво количество става въпрос.

Освен още Су-35, през тази година ще има и договор за 21 броя многоцелеви изтребителя Су-30СМ2 и 25 учебно-тренировъчни самолети Як-130. Индексът Су-30СМ2 се използва за първи път и явно става въпрос за модернизация на базовия двудвигателен изтребител, за която се говори в последно време.

Много е вероятно всички тези договори да бъдат сключени в рамките на изложението „Армия”, което ще се проведе в края на месеца. Поради пандемията от COVID-19, то ще се проведе основно във виртуална среда, а срещите и презентациите ще са дистанционни.

Визитата на Шойгу в Комсомолск на Амур дава и още интересна информация, макар и индиректно. В Youtube бе разпространено видео от визитата, като в един от кадрите Шойгу получава брифинг за натоварването на авиостроителния завод в града. На един от слайдовете на презентацията се вижда, темпа на производство на изтребителите Су-35.

Две от линиите са обобщени с индекса ВТС, което в руския означава военно-техническо сътрудничество и е евфемизъм на военен експорт. Едната от тях е за общо 30 броя Су-30, които трябва да се доставят през 2020 и 2021 г. Другата линия е за (вероятно) 34 самолета за доставка в периода 2022 – 2024 г.

В момента е известен само един експортен договор за Су-35, който се осъществява в момента – този за Египет, като първите машини бяха изпратени във втората половина на юни. Точното количество договорени изтребители не бе съобщено официално, като се предполагаше, че са над 20. Ако графиката е вярна, то явно сделката е за 30 самолета.

Не е ясно кой е вторият експортен клиент. През годините имаше спекулации и слухове за сделка с Алжир, както и че Китай договаря нова партида. Нищо от това не е потвърдено официално.

Свързани теми

Предишна публикация
Финландия забавя леко процеса по избор на нов изтребител
Следваща публикация
Американски вертолет бе обстрелян над Вирджиния
193 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

Меню