В Румъния бе открит учебен център за обучение на пилоти на F-16

198 прочитания

В румънската 86-та авиобаза Фетещи бе открит учебен център предназначен за обучение на пилоти, които ще летят на изтребители F-16. Центърът е партньорско начинание между Румъния, Нидерландия и Lockheed Martin.

Церемонията по откриването стана факт вчера, 13 ноември 2023 г. На нея присъстваха министрите на отбраната на Румъния и Нидерландия, както и американският посланик в северната ни съседка.

Румънското авиационно издание Aviatia Magazin очертава интересен разнобой в изказванията на тези официални лица. Министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен изрично е отбелязала, че учебният център ще се използва за обучение и на украински пилоти. Американската посланичка Катлин Кавалек е отбелязала, че учебният център е начин за подпомагане на Украйна във войната ѝ срещу Русия.

Румънският военен министър Ангел Тилвар, обаче е заобиколил темата с обучението на украински пилоти и е заявил, че основният фокус в момента е обучението на румънци. На церемонията е бил представен и анонимен румънски офицер, който е първи директор на центъра, който също е поставил ударението върху използването на центъра за румънски нужди.

Офицерът е посочил, че в центъра вече преминават теоретична подготовка седем румънски пилоти, които преди това са летели на МиГ-21, а сега ще преминат на F-16.

Reuters цитира полковник Оливер Бок, от Кралските нидерландски ВВС, който е заявил, че украински пилоти ще се приучават на F-16 през следващата година, но не е дал повече информация по темата.

Кайса Олонгрен е казала, отново пред Reuters, че въпросът кога и колко F-16 ще бъдат предоставени на Украйна е пряко свързан с темпа и успеваемостта на обучението на пилоти и инженерно-технически състав. През септември и октомври стана ясно, че украински пилоти и техници вече се обучават в САЩ, Нидерландия и Дания.

Центърът European F-16 Training Center (EFTC) бе официализиран в края на август 2023 г. с тристранно споразумение между Румъния, Нидерландия и Lockheed Martin. По силата на това споразумение, румънската страна осигурява база и въздушно пространство, холандската страна предоставя самолети, а Lockheed Martin осигурява поддръжката и менажира подизпълнители, които осигуряват инструктори и технически персонал. Финансовите параметри на споразумението са неизвестни.

В началото на ноември в Румъния пристигнаха първите пет F-16 MLU. Това са три едноместни и две двуместни машини. Очаква се Нидерландия да изпрати първоначално 12 самолета за нуждите на EFTC, като на следващ етап те могат да достигнат 18 броя. Самолетите остават нидерландска собственост.

На откриването на центъра е било обявено, че той ще осигурява основно курса за приучаване на F-16 (т.нар. „B-Course”), както и квалификационни курсове за водачи на четворки, курсове за инструктори, курсове за полети с очила за нощно виждане и курсове за използване на целеуказващи контейнери.

Стандартно във ВВС на САЩ курсът за приучаване отнема средно 59 задачи или 70 часа във въздуха, 69 часа в тренажор, както и 245 часа наземно теоретично обучение. Ако и в EFTC се спазват подобни стандарти и предвид напредналата възраст на холандските F-16, както и техния ограничен брой, то едва ли на година центъра ще може да осигурява повече от 20 – 25 новопроучени пилоти.

Румънските ВВС в момента разполагат със 17 броя F-16 MLU, но ще започнат да въвеждат в експлоатация и закупените от Норвегия 32 изтребителя от същия тип, което ще отвори сериозен глад за пилоти. През май 2023 г. Румъния пенсионира своите изтребители МиГ-21 LanceR, като единственият боен самолет останал на въоръжение е F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
B-21 изпълни дебютен полет
Следваща публикация
НАТО ще купи шест летящи радара E-7
198 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

alt

Как купихме МиГ-29

Днес изтребителят МиГ-29 е един от символите на военната авиация на нашата страна. И докато болшинството от състава на ВВС и фенове на авиацията приемат присъствието му като даденост, малцина си спомнят за трудния път, извървян до доставката на 22-та самолета.

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Меню