Финландия ще купи минимум 64 нови изтребителя

84 прочитания

Финландското Министерство на отбраната е обявило, че минималното количество нови изтребители, които ще се купят в рамките на проекта HX, ще бъде 64.

Според плана за развитие на въоръжените сили на страната, отчитайки се продължителността на полет и скоростта на перспективните бойни самолети, бройката от 64 е минималната, която може да поеме отбраната на Финландия в случай на война.

Така Финландия става от малкото страни, които подменят съществуващите бройки изтребители със същото количество нови бойни самолети. В момента ВВС на страната експлоатира около 60 броя F/A-18C/D доставени между 1995 и 2000 г.

Финландия планира да похарчи между €7 и 10 млрд. за доставка на новите изтребители. Очаква се в началото на 2018 г. да бъдат отправени официални покани за участие към Lockheed Martin за F-35A, Boeing за F/A-18E/F Super Hornet, Saab с Gripen E/F, Dassault за Rafale и BAE Systems за Eurofighter Typhoon.

Очаква се същинския конкурс да бъде стартиран от следващото правителство на страната, което ще поеме властта през 2019 г. Решението за избор на нов изтребител трябва да стане факт до края на 2021 г. с доставки започващи през 2025 г. Пенсионирането на наличните F/A-18 трябва да стане през 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт
Следваща публикация
Полша започва да търси нови изтребители
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.

Първите многоцелеви изтребители Су-30СМ ще бъдат доставени на Беларус през 2019 г. Това е заявил министърът на отбраната на страната Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

F-15EX изпълни първи полет

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се…
Меню