Изпращат първата група, която ще се приучава на F-16

603 прочитания

Първата група от четирима летци от авиобаза Граф Игнатиево заминава за обучение на новия многоцелев изтребител F-16 в Съединените щати. Това съобщиха от ВВС.

В групата влизат майор Стоян Петков, който е старши, капитаните Александър Велинов и Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев.

Майор Петков и капитан Велинов, които понастоящем са летци-пилоти на МиГ-29, охраняващ въздушното пространство на страна ни, ще започнат летателното си обучение на свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет T-38 Talon, след което ще преминат етапите в усвояването на F-16 Block 70. Капитан Тодоров и старши лейтенант Георгиев, пилоти на учебно-бойния самолет L-39ZA, ще преминат пълната програма на летателно обучение, включваща и първоначална подготовка на тренировъчния турбовитлов самолет T-6 Texan, след което T-38 и преминаване към F-16.

Преди това, и четиримата ще преминат 9-седмично обучение по специализиран английски език, което ще се проведе в Центъра за езиково обучение във Военновъздушна база „Лекланд“, Сан Антонио, Тексас.

Обучението на българските военнослужещи ще включва няколко основни етапа и ще премине в тренировъчните центрове за летателна подготовка на ВВС на САЩ, които са на подчинение на т. нар. Командване за обучение и подготовка (Air Education and Training Command) и са дислоцирани в южните централни и западни части на страната. Продължителността на обучението на групата ще е между три и три и половина години.

Днес, 5 юни 2020 г., командването и летателния състав на авиобаза Граф Игнатиево изпратиха своите колеги. Командирът на базата, бригаден генерал Димитър Петров, подчерта значимостта на предстоящия старт в придобиването на новия многоцелеви изтребител, като каза:

„Много е важен за нас този самолет и успехът на това начинание. Важно е за тези, които заминават да усвоят успешно новия самолет, важно е за нас, които оставаме тук да подготвим базата за условията, необходими за пълноценна експлоатация на изтребителя, за да може да продължим напред.“

Командирът изтъкна голямата отговорност, която носят четиримата български летци за бъдещото приучване на пилоти за нуждите на българските Военновъздушни сили и начина, по който ще се осъществява летателната дейност след придобиването на F-16. Той подари на всеки един от тях българския трибагреник и книгата на полковник Борис Дрангов „Помни войната“ с думите:

„Тези, които не познават автора и съдържанието ѝ, ще помислят, че ви изпращам на война. Не ви изпращам на война, момчета! Просто в тази книга е синтезиран моралът на българския офицер. Тя е етичен кодекс на българския воин – смел, патриотичен и честен! Много се надявам по този начин, да запазите България винаги до себе си и в себе си, и да се върнете живи, здрави, доволни и успешни!“

Майор Стоян Петков от своя страна сподели:

„Ние не се изпращаме, защото не се разделяме! Живот и здраве, ще се върнем отново и заедно ще летим! С оглед дългия период, в който няма да бъдем заедно, бих искал да кажа едно огромно благодаря на всички, защото авиацията се прави със сърцати и всеотдайни хора и тук в Граф Игнатиево срещнах много такива! Благодаря на инженерно-техническия състав за това, че успявате да запазите МиГ-29 във въздуха. Това за мен е не само раздяла с вас, но и раздяла с него! Благодаря на своите инструктори, които ми помогнаха да се изградя като боен пилот и да развивам летателните си умения! На всички Вас – огромно благодаря!“

Групата бе приета днес от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител със съвременни отбранителни способности, заяви президентът и пожела успех на летателния състав, който първи ще премине обучение за усвояване на летателната техника.

Румен Радев подчерта, че предстоящото обучение е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти. От тях ще се очаква не само да усвоят новата техника, но и да вложат своя принос за модерното развитие на Военновъздушните сили на България.

С групата се срещна и военният министър Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Изпращаме едни подготвени млади хора, за да се обучават на нова техника. Това е бъдещето на българската авиация. При цялото ми уважение и с най-добри чувства към самолетите МиГ-29 и останалата ни бойна техника, бъдещето ни е друго и вече залагаме на нов тип боен самолет. Пожелавам им успех, да бъдат здрави, и съм уверен, че ще се справят с всички предизвикателства”, заяви министър Каракачанов.

___
Майор Стоян Петков е началник на щаба на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2005 г. Националния военен университет „Васил Левски“, специалности „Летец пилот за ВВС“ и „Организация и управление на ОТФ от ВВС“. През 2009 г. е завършил обучение по програмата на САЩ за подготовка на ръководни кадри за авиацията във Военновъздушна база „Кълъмбъс“, Мисисипи, САЩ, а през 2017 г. – Командно-щабния колеж на ВВС във Военновъздушна база „Максуел“, САЩ. Притежава класна специалност „Военен пилот“ – 1-ви клас.

Капитан Александър Велинов е заместник-командир на четвърто изтребително авиационно звено в изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2014 г. Националния военен университет „Васил Левски“, специалност „Организация и управление на ТП от ВВС – Летец-пилот“. През 2017 г. е завършил обучение по програмата на САЩ за подготовка на ръководни кадри за авиацията във Военновъздушна база „Кълъмбъс“, Мисисипи, САЩ. Притежава класна специалност „Военен пилот“ – 3-ти клас.

Капитан Тодор Тодоров е старши пилот в първо изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2014 г. Националния военен университет, специалност „Организация и управление на ТП от ВВС – Летец-пилот“. Притежава класна специалност „Военен пилот“ – 2 – ри клас.

Старши лейтенант Симеон Георгиев е старши пилот в трето изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2015 г. Националния военен университет „Васил Левски“, специалност „Организация и управление на ТП от ВВС – Летец-пилот“. На служба в Българската армия е от юли 2015 г. Притежава класна специалност „Военен пилот“ – 2-ри клас.

Свързани теми

Предишна публикация
Граф Игнатиево преди „Граф Игнатиево”
Следваща публикация
Започнаха стажовете на курсантите от ВВВУ
603 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия ще получи четири МиГ-29 от Беларус

Сърбия се е споразумяла с Беларус да получи четири изтребителя МиГ-29 безвъзмездно. Това е съобщил военният министър на страната Александър Вулин, пред местния вестник „Politika”.

Командирът на ВВС посети конференция в Израел

От 21 май до 25 май 2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин.

Подробности за катастрофата с египетски Rafale

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

Катар поиска да купи F-35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера,…

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

Меню