Дежурството по „ер полисинг” вече се носи от пловдивското летище

268 прочитания

МиГ-29 се пребазираха на летище Пловдив и не е изключено там да приключат службата си

Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево осъществиха днес, 21 септември 2022 г., успешното пребазиране на летище Пловдив на авиационната, самолето-обслужващата и специалната техника. Пребазирането се налага във връзка със старта на мащабната реконструкция в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от МО.

Още тази вечер от новото си място ще застъпят екипажите на МиГ-29, които изпълняват без прекъсване мисията по „ер полисинг” – охрана на въздушното пространство на Република България в рамките на интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS).

От летище Пловдив ще се провежда и цялостната летателна дейност на бойните пилоти, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, докато не завърши строителството на летищната инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево. Така освен всички изправни МиГ-29 на пловдивското летище се прехвърлиха и използваните от авиобазата учебно-тренировъчни самолети L-39ZA.

С новата инфраструктура авиобаза Граф Игнатиево ще отговаря на изискванията за приемане на новите самолети F-16, съобщават още от МО.

Поради близостта и особеностите в подхода за кацане на летище Пловдив уведомяваме гражданите, че ще се спазват стриктно всички изисквания относно безопасността на полетите, пишат от военното ведомство.

Трябва да се отбележи, че е много вероятно МиГ-29 да не лети повече от авиобаза Граф Игнатиево. Известно е, че изтребителите имат ресурс до към средата на 2023 г., а днес служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отбеляза, че ако Полша осигури двигатели РД-33, то самолетите ще летят до края на следващата година. Не е ясно дали ремонтът в Граф Игнатиево ще е приключил до тогава.

Така е много вероятно пловдивското летище да стане последен дом на изтребителите у нас. Припомняме, че между 1989 и 2001 г. МиГ-29 се базират на летище Равнец, до Бургас. В резултат на реформите и съкращенията заложени в „План 2004” 5-та изтребителна авиобаза е закрита, а ескадрилата МиГ-29 се влива в 3-та изтребителна авиобаза Граф Игнатиево. Първите полети с типа в новата авиобаза са проведени на 21 април 2001 г., но те не стават факт от Граф Игнатиево, а от летището в Чешнегирово, където е е пребазирана 3-та иаб, тъй като и тогава в Граф тече ремонт.

Снимки: ВВС на Република България

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството одобри проектът за инвестиционен разход за още осем F-16
Следваща публикация
Решението за БЛА за Сухопътни войски се обжалва пред КЗК
268 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов остро коментира твърденията на депутата Христов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител излезе с остър коментар по отношение на твърденията, които депутата Емил Христов направи по отношение на проекта за нов изтребител.

Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изрази желанието си до края на годината да има сключен договор за доставка на нов изтребител за ВВС. Това той каза днес, 26 април 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево, по време на посещението на Военния комитет на ЕС.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29

Бившият президент Росен Плевнелиев също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-29. Той бе призован за дневшното заседание, но се оказа в чужбина и разпитът му бе отложен за следващия път.

Меню