Дежурството по „ер полисинг” вече се носи от пловдивското летище

291 прочитания

МиГ-29 се пребазираха на летище Пловдив и не е изключено там да приключат службата си

Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево осъществиха днес, 21 септември 2022 г., успешното пребазиране на летище Пловдив на авиационната, самолето-обслужващата и специалната техника. Пребазирането се налага във връзка със старта на мащабната реконструкция в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от МО.

Още тази вечер от новото си място ще застъпят екипажите на МиГ-29, които изпълняват без прекъсване мисията по „ер полисинг” – охрана на въздушното пространство на Република България в рамките на интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS).

От летище Пловдив ще се провежда и цялостната летателна дейност на бойните пилоти, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, докато не завърши строителството на летищната инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево. Така освен всички изправни МиГ-29 на пловдивското летище се прехвърлиха и използваните от авиобазата учебно-тренировъчни самолети L-39ZA.

С новата инфраструктура авиобаза Граф Игнатиево ще отговаря на изискванията за приемане на новите самолети F-16, съобщават още от МО.

Поради близостта и особеностите в подхода за кацане на летище Пловдив уведомяваме гражданите, че ще се спазват стриктно всички изисквания относно безопасността на полетите, пишат от военното ведомство.

Трябва да се отбележи, че е много вероятно МиГ-29 да не лети повече от авиобаза Граф Игнатиево. Известно е, че изтребителите имат ресурс до към средата на 2023 г., а днес служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отбеляза, че ако Полша осигури двигатели РД-33, то самолетите ще летят до края на следващата година. Не е ясно дали ремонтът в Граф Игнатиево ще е приключил до тогава.

Така е много вероятно пловдивското летище да стане последен дом на изтребителите у нас. Припомняме, че между 1989 и 2001 г. МиГ-29 се базират на летище Равнец, до Бургас. В резултат на реформите и съкращенията заложени в „План 2004” 5-та изтребителна авиобаза е закрита, а ескадрилата МиГ-29 се влива в 3-та изтребителна авиобаза Граф Игнатиево. Първите полети с типа в новата авиобаза са проведени на 21 април 2001 г., но те не стават факт от Граф Игнатиево, а от летището в Чешнегирово, където е е пребазирана 3-та иаб, тъй като и тогава в Граф тече ремонт.

Снимки: ВВС на Република България

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството одобри проектът за инвестиционен разход за още осем F-16
Следваща публикация
Решението за БЛА за Сухопътни войски се обжалва пред КЗК
291 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Пакистан гледа към J-31

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът…

Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разкритикува политическите реакции около случая в авиобаза Граф Игнатиево. Радев заяви, че напрежението в сектор „Сигурност” е тревожно и за него имало социални, технически и психологически причини.

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност

Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.

Су-25 в България – Началото

В средата на 80-те години бойната авиация на България се развива много динамично, като модернизацията…
Меню