65 години от първия полет на прототипа на МиГ-21 с триъгълно крило

563 прочитания

Преди точно 65 години, на 16 юни 1955 г., изпълнява първия си полет Е-4 – прототип на МиГ-21 с триъгълно крило.

Историята на създаването на МиГ-21 не е проста, като изтребителят минава през няколко доста различни прототипи, докато се стигне до първия сериен вариант МиГ-21Ф. Това е и причината за неговата рождена дата да се срещат различни трактовки.

Създаването на МиГ-21 започва през септември 1953 г., когато с постановление на Министерския съвет на СССР се дава задача на ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро на Микоян и Гуревич) за проектиране на еднодвигателен свръхзвуков фронтови изтребител.

В следващите години конструкторското бюро ще създаде, на хартия и от метал, няколко прототипа от серията Е, които в крайна сметка ще доведат до легендарния МиГ-21.

Основният спор в началото на проекта е, дали да се заложи на стреловидното крило, което конструкторското бюро развива от МиГ-15 насам или да се отиде на новото триъгълно крило. И двете опции имат привърженици, както и силни и слаби страни.

Така практически паралелно са разработени две много сходни конструкции – Е-2 със стреловидно крило и Е-4 с триъгълно крило. Идеята е, в процеса на изпитания да се види, коя концепция е по-добра.

Е-2 полита на 14 февруари 1955 г. и почти стига до серийно производство в края на 50-те години, но развитието му е спряно, защото летателно-тактическите му характеристики отстъпва на прототипите с триъгълно крило.

Е-2

Е-4 полита за първи път на 16 юни 1955 г. от Жуковски, край Москва, а в кабината е летецът-изпитател Григорий Седов. Основната разлика между Е-2 и Е-4 е триъгълното крило, иначе двата изтребителя са практически еднакви. Първоначално прототипът лети с по-слабия двигател РД-9, а в края на 1955 г. е монтиран Р-11-300.

Е-4

Триъгълното крило създава огромен брой проблеми и ОКБ-155 работят на принципа на опита и грешката, като непрекъснато изпробват нови неща по конструкцията на изтребителя. Е-4 лети сравнително кратко, натрупва едва 109 изпитателни полета и е бракуван през септември 1956 г. Усъвършенстването на крилото ще остане основна грижа на съветските конструктори в следващите няколко години.

МиГ-21 ще мина през още две серии експериментални самолети – Е-5 и Е-6, като последните могат да се считат за предсерийни машини за МиГ-21Ф, който от своя страна се появява във втората половина на 1959 г.

А за това, как МиГ-21 бе усвоен у нас, може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
85 години от първия полет на B-17
Следваща публикация
Граф Игнатиево преди „Граф Игнатиево”
563 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-57 полетя с новия си двигател

Руският изтребител от следващо поколение Су-57 полетя с нов двигател от т.нар. „втори етап”. Полетът е бил изпълнен днес, 5 декември 2017 г., от летателния изпитателен институт Громов, край Москва.

Румъния търси още 36 броя F-16

Румъния смята да придобие още 36 броя изтребители F-16. Това съобщи румънския военен министър Адриан…

Ангола започва да получава Су-30

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Меню