F-35 страда от липса на резервни части и бавни ремонти

12 прочитания

Изтребителите F-35 от състава на въоръжените сили на САЩ страдат от липса на достатъчно резервни части и бавещи се ремонти. Това показва одит на Сметната палата на САЩ (GAO), цитиран от Bloomberg.

Одитният доклад на GAO показва, че средното време за ремонт на F-35 в момента е 172 дни, което е два пъти по-дълго от планираното. От своя страна това влошава процента изправна техника, поради натрупването на много неремонтирани изтребители.

Според доклада на GAO това застрашава да вдигне неоправдано много цената за експлоатация на типа в рамките на неговия жизнен цикъл. В момента Пентагона планира да отдели $1,12 трилиона за експлоатацията на малко над 2400 изтребители F-35 в рамките на следващите 60 години.

От GAO изразяват скептицизъм за спазване на тези разходи и отбелязват, че Пентагона има сериозни проблеми с това едновременно да изпитва и подобрява изтребителите, да менажира серийното производство и да поддържа наличните около 250 самолета от този тип.

Тези проблеми, включително проблемите от логистичен характер, заплашват да се влошат, поради планираното ускоряване на серийното производство на F-35.

Пентагона, заедно с производителя Lockheed Martin, са идентифицирали стъпки за подобряване на ситуацията с ремонтите на типа, но от доклада на GAO се чете, че е неясно дали тези мерки ще дадат бърз и категоричен резултат.

В доклада се отбелязва например, че планираното разполагане на F-35B на борда на десантен кораб на Морската пехота на САЩ, което ще стане факт догодина, може да се окаже неуспешно, поради липса на възможност за добра и ефективна поддръжка на типа на море, което заплашва да доведе до скромен процент изправни изтребители по време на бойния поход.

Докладът показва още, че има сериозно изоставане в сроковете за развръщане на ремонтни центрове за F-35 в състава на въоръжените сили на САЩ. Първоначално се е планирало до края на 2016 г. да има шест ремонтни центъра, а в момента се планира това да стане факт до края на 2022 г. Според GAO проблемите тук са свързани с липса на достатъчно финанси за логистика и липсата на ясна концепция за това как ще се извършва тежката техническа поддръжка на F-35.

GAO отбелязва, че Lockheed Martin не успяват да осигурят планираната надеждност на наличните F-35, въпреки постоянните усилия в областта.

От GAO отбелязват, че Пентагона усилено върви към големи блокови покупки на F-35, въпреки множеството проблеми с осигуряването на поддръжката на наличните самолети, което заплашва да повиши значително цената на програмата.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16
Следваща публикация
ВВС на САЩ се готвят отново да носят бойно дежурство с ядрени бомбардировачи
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter

Германия ще замени своя флот от изтребители-бомбардировачи Tornado със смесен флот от американските Super Hornet и европейските Eurofighter. Това съобщава германското издание Der Spiegel вчера, 19 април 2020 г.

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Меню