Канада обяви плановете си за подмяна на изтребителната си авиация

36 прочитания

Канадското правителство обяви, че тръгва към нов отворен и открит процес по избор на нов многоцелев изтребител и в същото време ще купи употребявани изтребители F/A-18 от Австралия, които ще усилят остаряващия флот от CF-18.

Кралските канадски ВВС имат нужда от 88 многоцелеви изтребители, които трябва да започнат да влизат на въоръжение през 2025 г. Канадското МО планира в началото на 2018 г. да се запознае с потенциалните доставчици и техните продукти и до края на февруари да изпрати официални покани.

Пускането на официалното запитване за даване на обвързващи оферти се планира за средата на 2019 г. А финалното решение трябва да бъде взето в началото на 2022 г.

Представители на канадското МО са заявили, че няма да има кандидати, които са да бъдат дисквалифицирани предварително от процеса, но заявяват, че всяка компания или държава, която е нарушила канадските икономически интереси ще получи определено наказание в рамките на процеса.

Изказването е свързано с компанията Boeing, която води кампания за нечестни търговски практики срещу канадската компания Bombardier. В резултат на това самолетите CSeries ще бъдат натоварени с 300% наказателно мито при внасянето им в САЩ.

Въпреки това, Канада няма да пречи на участието на Boeing с F/A-18 Super Hornet.

Няма да бъде възпрепятствано и участието на F-35A. Оригинално Канада смяташе да купи 65 броя F-35, но с идването на власт на премиера Джъстин Трюдо този процес бе спрян, поради наличието на много проблемни моменти в оценката на изтребителя и неяснотите около разходите за придобиване и експлоатация. Трюдо бе обещал Канада да не купува F-35, но явно това решение е останало в миналото.

Канадското МО заявява, че ще се търси максимален икономически ефект от сделката и развитие на местния аерокосмически сектор.

В същото време, с цел поддръжка на наличния флот от изтребители CF-18 (вариант на F/A-18A/B) Канада ще направи постъпки за покупка на 18 броя F/A-18A/B експлоатирани в момента от Кралските австралийски ВВС (на снимката). Освен употребяваните изтребители ще се купят и резервни части, с които в момента Австралия разполага.

Очаква се изтребителите втора ръка да бъдат получени между 2019 и 2021 г., като точните срокове ще зависят от темповете с които Австралия ще получава новите F-35A. Стойността на сделката не се посочва.

Свързани теми

Предишна публикация
Niki подава заявление за обявяване в несъстоятелност след провала на сделката с Lufthansa
Следваща публикация
Ryanair се изправя пред вълна от стачки
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за експорт на 19 изтребители F-16V и модернизация на 20 от сега наличните F-16C/D до същия стандарт. Това става ясно от съобщение до Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко F-35A за сметка на F-15X

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко изтребители от следващо поколение F-35A, но за сметка на това ще се сдобият с повече от новите-стари F-15X. Това показва петгодишния бюджетен план на Пентагона, цитиран от Bloomberg.

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

Меню