Канада обяви плановете си за подмяна на изтребителната си авиация

37 прочитания

Канадското правителство обяви, че тръгва към нов отворен и открит процес по избор на нов многоцелев изтребител и в същото време ще купи употребявани изтребители F/A-18 от Австралия, които ще усилят остаряващия флот от CF-18.

Кралските канадски ВВС имат нужда от 88 многоцелеви изтребители, които трябва да започнат да влизат на въоръжение през 2025 г. Канадското МО планира в началото на 2018 г. да се запознае с потенциалните доставчици и техните продукти и до края на февруари да изпрати официални покани.

Пускането на официалното запитване за даване на обвързващи оферти се планира за средата на 2019 г. А финалното решение трябва да бъде взето в началото на 2022 г.

Представители на канадското МО са заявили, че няма да има кандидати, които са да бъдат дисквалифицирани предварително от процеса, но заявяват, че всяка компания или държава, която е нарушила канадските икономически интереси ще получи определено наказание в рамките на процеса.

Изказването е свързано с компанията Boeing, която води кампания за нечестни търговски практики срещу канадската компания Bombardier. В резултат на това самолетите CSeries ще бъдат натоварени с 300% наказателно мито при внасянето им в САЩ.

Въпреки това, Канада няма да пречи на участието на Boeing с F/A-18 Super Hornet.

Няма да бъде възпрепятствано и участието на F-35A. Оригинално Канада смяташе да купи 65 броя F-35, но с идването на власт на премиера Джъстин Трюдо този процес бе спрян, поради наличието на много проблемни моменти в оценката на изтребителя и неяснотите около разходите за придобиване и експлоатация. Трюдо бе обещал Канада да не купува F-35, но явно това решение е останало в миналото.

Канадското МО заявява, че ще се търси максимален икономически ефект от сделката и развитие на местния аерокосмически сектор.

В същото време, с цел поддръжка на наличния флот от изтребители CF-18 (вариант на F/A-18A/B) Канада ще направи постъпки за покупка на 18 броя F/A-18A/B експлоатирани в момента от Кралските австралийски ВВС (на снимката). Освен употребяваните изтребители ще се купят и резервни части, с които в момента Австралия разполага.

Очаква се изтребителите втора ръка да бъдат получени между 2019 и 2021 г., като точните срокове ще зависят от темповете с които Австралия ще получава новите F-35A. Стойността на сделката не се посочва.

Свързани теми

Предишна публикация
Niki подава заявление за обявяване в несъстоятелност след провала на сделката с Lufthansa
Следваща публикация
Ryanair се изправя пред вълна от стачки
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев защити Ненчев по делото за поддръжката на МиГ-29

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) защити бившия военен министър Николай Ненчев, като заяви, че решението да се залага на ремонт в Полша на българските МиГ-29 не било само негово, а било в отговор на цялостната стратегия на държавата с оглед на ангажиментите към НАТО.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…
Меню