Цветан Цветанов: Не чух за държава от НАТО, която да няма F-16

21 прочитания

„Във всички доклади и информацията, която бе изнесена, аз не чух държава членка на НАТО или съседна нам държава, с изключение на Сърбия, където на въоръжение да има нещо по-различно от F-16. Или F-35, за държави, където започва съответното договаряне”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след заседанието на КСНС, което се проведе днес, 19 април 2018 г.

Изказването на втория човек в партията ГЕРБ е трудно за коментар, тъй като явно не отговаря на истината. В момента F-16 стои на въоръжение в 10 от 29-те членки на НАТО, като типът бе избран и от Хърватска, но там все още няма подписан договор.

Що се отнася до съседните ни държави, то Македония няма изтребителна авиация, Гърция експлоатира освен F-16 и Mirage 2000, и F-4, а Турция използва също комбинация от F-16 и F-4.

Явният афинитет на Цветанов към F-16 не се вижда за първи път. През миналата година той многократно се изказваше ласкаво за американския изтребител, включително и от трибуната на Народното събрание и атакуваше предпочитания от експертната комисия шведски Gripen. Днешното изказване на Цветанов видимо нямаше връзка със зададените му журналистически въпроси след проведения КСНС.

„Припомних много добре и анкетната комисия, която бе направена в българския Парламент за самолетите и която действително даде едно осветление и се видя дефицита и проблема по начина, по който се е взело това решение от служебния кабинет”, не пропусна да отбележе Цветанов.

Резултатите от работата на т.нар. „Комисия „Gripen” са любима тема на Цветанов, когато той атакува президента Румен Радев, макар и заключенията от работата на комисията да са проблеми, а някои от твърденията ѝ (например за наличие на някаква оферта за нови F-16, която не била разгледана), да бяха оборени.

„И също не беше коректно от президента, сега като имаше възможност да изкаже обща позиция, той отново отиде в личен коментар, но не спомена това, което беше основна тема горе и дискусия, а и изказването, което направи премиера. Защото, когато говорим за стара техника, ние трябва да кажем, че през последните години много са били правителствата, които са поели ангажимент и са закупили една от най-модерните техники, свързани с летателните средства”, каза още Цветанов.

Не е кристално ясно какво точно има предвид председателя на парламентарната група на ГЕРБ, но вероятно се опитва да влезе в любимата тема на премиера Борисов – покупката на транспортни вертолети Cougar и военно-транспортни самолети C-27J Spartan. Още от 2009 г. насам Борисов се изказва срещу тези покупки и често се оплаква, че на кабинета „Борисов 1“ му се наложило да изплаща тези сделки.

Свързани теми

Предишна публикация
Морските летища очакват стабилен ръст през 2018 г.
Следваща публикация
Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

Съмнява ли се някой, че ще купим F-16

След месеци в които различни фактори от ГЕРБ пряко или косвено се изказваха в полза на покупката на F-16, най-накрая миналият петък, 14 декември 2018 г., и премиера Бойко Борисов изплю камъчето. Той заяви в прав текст, че според него F-16 е най-добър, с което фактически предреши и изхода от изтребителния конкурс.

Министър Каракачанов не иска да бърза с избора на нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде да се разбере, че няма намерение да бърза в избора на нов боен самолет за ВВС. Той участва днес, 23 октомври 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Сингапур смята да замени F-16 с F-35

Сингапур смята да замени своите изтребители F-16C/D с бойния самолет от пето поколение F-35, но на първо време ще купи малък брой, с който да извърши задълбочени изпитания. Това е съобщил военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Меню