Цветан Цветанов: Не чух за държава от НАТО, която да няма F-16

9 прочитания

„Във всички доклади и информацията, която бе изнесена, аз не чух държава членка на НАТО или съседна нам държава, с изключение на Сърбия, където на въоръжение да има нещо по-различно от F-16. Или F-35, за държави, където започва съответното договаряне”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след заседанието на КСНС, което се проведе днес, 19 април 2018 г.

Изказването на втория човек в партията ГЕРБ е трудно за коментар, тъй като явно не отговаря на истината. В момента F-16 стои на въоръжение в 10 от 29-те членки на НАТО, като типът бе избран и от Хърватска, но там все още няма подписан договор.

Що се отнася до съседните ни държави, то Македония няма изтребителна авиация, Гърция експлоатира освен F-16 и Mirage 2000, и F-4, а Турция използва също комбинация от F-16 и F-4.

Явният афинитет на Цветанов към F-16 не се вижда за първи път. През миналата година той многократно се изказваше ласкаво за американския изтребител, включително и от трибуната на Народното събрание и атакуваше предпочитания от експертната комисия шведски Gripen. Днешното изказване на Цветанов видимо нямаше връзка със зададените му журналистически въпроси след проведения КСНС.

„Припомних много добре и анкетната комисия, която бе направена в българския Парламент за самолетите и която действително даде едно осветление и се видя дефицита и проблема по начина, по който се е взело това решение от служебния кабинет”, не пропусна да отбележе Цветанов.

Резултатите от работата на т.нар. „Комисия „Gripen” са любима тема на Цветанов, когато той атакува президента Румен Радев, макар и заключенията от работата на комисията да са проблеми, а някои от твърденията ѝ (например за наличие на някаква оферта за нови F-16, която не била разгледана), да бяха оборени.

„И също не беше коректно от президента, сега като имаше възможност да изкаже обща позиция, той отново отиде в личен коментар, но не спомена това, което беше основна тема горе и дискусия, а и изказването, което направи премиера. Защото, когато говорим за стара техника, ние трябва да кажем, че през последните години много са били правителствата, които са поели ангажимент и са закупили една от най-модерните техники, свързани с летателните средства”, каза още Цветанов.

Не е кристално ясно какво точно има предвид председателя на парламентарната група на ГЕРБ, но вероятно се опитва да влезе в любимата тема на премиера Борисов – покупката на транспортни вертолети Cougar и военно-транспортни самолети C-27J Spartan. Още от 2009 г. насам Борисов се изказва срещу тези покупки и често се оплаква, че на кабинета „Борисов 1“ му се наложило да изплаща тези сделки.

Свързани теми

Предишна публикация
Морските летища очакват стабилен ръст през 2018 г.
Следваща публикация
Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството около програмите за модернизации и заподозря, че до края на годината няма да се реализират договори за покупка на нова техника. Това каза той днес, 12 август 2018 г., във Варна.

4 прочитания

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

2K прочитания

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

687 прочитания

Димитър Стоянов: Запрянов е от хората, които искат сделка за F-16 на всяка цена

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС направи остър коментар по повод интервюто, което заместник-министър Атанас Запрянов даде вчера, 5 май 2019 г. Според Стоянов, въпреки заявленията на заместник-министъра за сериозно пазарене и незадължителност на сделката, точно той е от хората, които се опитват да прекарат сделка за F-16 на всяка цена.

2K прочитания

Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35

Поради скъпия долар, бюджета за покупка на изтребителите F-35 няма да е достатъчен за закупуването на всички 37 изтребители за Кралските холандски ВВС и най-вероятно ще се наложи поръчката да се намали с три самолета. Това е съобщил холандския министър на отбраната Барбара Висер.

1 прочитания

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

802 прочитания
Меню