Цветан Цветанов: Не чух за държава от НАТО, която да няма F-16

29 прочитания

„Във всички доклади и информацията, която бе изнесена, аз не чух държава членка на НАТО или съседна нам държава, с изключение на Сърбия, където на въоръжение да има нещо по-различно от F-16. Или F-35, за държави, където започва съответното договаряне”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след заседанието на КСНС, което се проведе днес, 19 април 2018 г.

Изказването на втория човек в партията ГЕРБ е трудно за коментар, тъй като явно не отговаря на истината. В момента F-16 стои на въоръжение в 10 от 29-те членки на НАТО, като типът бе избран и от Хърватска, но там все още няма подписан договор.

Що се отнася до съседните ни държави, то Македония няма изтребителна авиация, Гърция експлоатира освен F-16 и Mirage 2000, и F-4, а Турция използва също комбинация от F-16 и F-4.

Явният афинитет на Цветанов към F-16 не се вижда за първи път. През миналата година той многократно се изказваше ласкаво за американския изтребител, включително и от трибуната на Народното събрание и атакуваше предпочитания от експертната комисия шведски Gripen. Днешното изказване на Цветанов видимо нямаше връзка със зададените му журналистически въпроси след проведения КСНС.

„Припомних много добре и анкетната комисия, която бе направена в българския Парламент за самолетите и която действително даде едно осветление и се видя дефицита и проблема по начина, по който се е взело това решение от служебния кабинет”, не пропусна да отбележе Цветанов.

Резултатите от работата на т.нар. „Комисия „Gripen” са любима тема на Цветанов, когато той атакува президента Румен Радев, макар и заключенията от работата на комисията да са проблеми, а някои от твърденията ѝ (например за наличие на някаква оферта за нови F-16, която не била разгледана), да бяха оборени.

„И също не беше коректно от президента, сега като имаше възможност да изкаже обща позиция, той отново отиде в личен коментар, но не спомена това, което беше основна тема горе и дискусия, а и изказването, което направи премиера. Защото, когато говорим за стара техника, ние трябва да кажем, че през последните години много са били правителствата, които са поели ангажимент и са закупили една от най-модерните техники, свързани с летателните средства”, каза още Цветанов.

Не е кристално ясно какво точно има предвид председателя на парламентарната група на ГЕРБ, но вероятно се опитва да влезе в любимата тема на премиера Борисов – покупката на транспортни вертолети Cougar и военно-транспортни самолети C-27J Spartan. Още от 2009 г. насам Борисов се изказва срещу тези покупки и често се оплаква, че на кабинета „Борисов 1“ му се наложило да изплаща тези сделки.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение
Следваща публикация
Морските летища очакват стабилен ръст през 2018 г.
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16

След ожесточен дебат и максимална мобилизация от страна на ГЕРБ, Народното събрание даде разрешение на правителството да води преговори за покупката на нови F-16, без да се съобразяват с ограниченията от Проекта за инвестиционен разход от миналата година. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

МО е изпратило писмото с искане за оферта (LOR) за F-16

Министерство на отбраната е изпратило писмото с искане за конкретна оферта (Letter of Request – LOR) до правителството на САЩ във връзка с покупката на изтребителите F-16. Това потвърдиха за АЕРО от МО днес, 27 февруари 2019 г.

Меню