Цветан Цветанов: Не чух за държава от НАТО, която да няма F-16

23 прочитания

„Във всички доклади и информацията, която бе изнесена, аз не чух държава членка на НАТО или съседна нам държава, с изключение на Сърбия, където на въоръжение да има нещо по-различно от F-16. Или F-35, за държави, където започва съответното договаряне”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след заседанието на КСНС, което се проведе днес, 19 април 2018 г.

Изказването на втория човек в партията ГЕРБ е трудно за коментар, тъй като явно не отговаря на истината. В момента F-16 стои на въоръжение в 10 от 29-те членки на НАТО, като типът бе избран и от Хърватска, но там все още няма подписан договор.

Що се отнася до съседните ни държави, то Македония няма изтребителна авиация, Гърция експлоатира освен F-16 и Mirage 2000, и F-4, а Турция използва също комбинация от F-16 и F-4.

Явният афинитет на Цветанов към F-16 не се вижда за първи път. През миналата година той многократно се изказваше ласкаво за американския изтребител, включително и от трибуната на Народното събрание и атакуваше предпочитания от експертната комисия шведски Gripen. Днешното изказване на Цветанов видимо нямаше връзка със зададените му журналистически въпроси след проведения КСНС.

„Припомних много добре и анкетната комисия, която бе направена в българския Парламент за самолетите и която действително даде едно осветление и се видя дефицита и проблема по начина, по който се е взело това решение от служебния кабинет”, не пропусна да отбележе Цветанов.

Резултатите от работата на т.нар. „Комисия „Gripen” са любима тема на Цветанов, когато той атакува президента Румен Радев, макар и заключенията от работата на комисията да са проблеми, а някои от твърденията ѝ (например за наличие на някаква оферта за нови F-16, която не била разгледана), да бяха оборени.

„И също не беше коректно от президента, сега като имаше възможност да изкаже обща позиция, той отново отиде в личен коментар, но не спомена това, което беше основна тема горе и дискусия, а и изказването, което направи премиера. Защото, когато говорим за стара техника, ние трябва да кажем, че през последните години много са били правителствата, които са поели ангажимент и са закупили една от най-модерните техники, свързани с летателните средства”, каза още Цветанов.

Не е кристално ясно какво точно има предвид председателя на парламентарната група на ГЕРБ, но вероятно се опитва да влезе в любимата тема на премиера Борисов – покупката на транспортни вертолети Cougar и военно-транспортни самолети C-27J Spartan. Още от 2009 г. насам Борисов се изказва срещу тези покупки и често се оплаква, че на кабинета „Борисов 1“ му се наложило да изплаща тези сделки.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение
Следваща публикация
Морските летища очакват стабилен ръст през 2018 г.
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Меню