Ту-160М полетя с нови двигатели

317 прочитания

Стратегическият бомбардировач Ту-160М е полетял с новите мотори НК-32-02. Това е станало днес, 3 ноември 2020 г., съобщават от ОАК (Объединенная авиастроительная корпорация).

Полетът се е осъществил от летището на Казанския авиационен завод. Командир на екипажа е бил Анри Наскидянца. Машината се е издигнала на височина до 6000 m, а самият полет е продължил 2 часа и 20 минути.

Не е ясно с колко от новите двигатели е полетял самолетът. В официалното съобщение се използва множествено число, но едва ли всичките четири мотора са били от новите НК-32-02.

ОАК илюстрира новината с две, не особено качествени, снимки, които обаче показват първия полет на Ту-160М, но с базовите двигатели НК-32, който се състоя през този февруари. В профила си в Twitter от ОАК обясниха, че снимки от сегашния полет няма да се публикуват, заради секретността.

НК-32-02 е развитие на базовия НК-32, при което се променя конструкцията на лопатките на мотора и системата му за управление. Той трябва да запази тягата на предшественика си, но при сериозно намаление на горивните разходи и увеличаване на техническите ресурси. По официална информация, чрез използването на новите мотори, далечината на полет на Ту-160 ще нарасне с около 1000 km.

Телевизионен кадър с производството на новите НК-32-02

Самолетът, който е летял днес, има сериен номер 4-05 и лично име „Игор Сикорски”. Той е първият преминал през модернизация до варианта М.

В момента се планира всички 15 налични Ту-160 да се модернизират до варианта М. През януари 2018 г. беше подписан и договор за построяването на още 10 бомбардировача, които изначално ще са Ту-160М. Първият от тях, трябва да полети през 2021 г.

Освен новите мотори НК-32-02 Ту-160М имат и изцяло нова „стъклена” кабина, нов радар, нова навигационна система НО-70М, в която влизат система за инерциална навигация БИНС-СП-1, система за астронавигация АНС-2009М, нов навигационен компютър, нова система за спътникова нагигация А737ДП и навигационан РЛС ДИСС-021-70.

Автопилотът също е нов – АБСУ-200МТ, както и системата за свръзка С-505-70 и системата „свой – чужд” БКР-70М. Системата за самозащита е новата „Редут-70М”. Самолетът ще получи и ново въоръжение. По конструкцията има леки промени, заради поставянето на ново оборудване.

Инвестирането в Ту-160М е опит за поддържане на стратегическия си ядрен въздушен компонент, до влизането на въоръжение на нов стратегически бомбардировач, който се разработва в рамките на проекта ПАК ДА. Тази машина, обаче няма да бъде готова през това десетилетие.

Свързани теми

Предишна публикация
Вторият сериен Су-57 вече лети
Следваща публикация
Тайван ще пенсионира своите F-5 през 2024 г.
317 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Планира се покупката на допълнителни Ту-160М2

Руското МО планира покупката на допълнителна серия от обновените стратегически бомбардировачи Ту-160М2. Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на визитата си в Казанския авиационен завод, която стана факт вчера, 13 май 2019 г.

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Меню