20 години непрестанно обитаване на МКС

162 прочитания

Днес, 2 ноември 2020 г., се навършват точно 20 години от старта на първата експедиция до Международната космическа станция (МКС). От тогава, до днес, станцията непрекъснато е обитавана.

Космическият кораб Союз ТМ-31 излита от „Байконур” на 31 октомври 2000 г. и два дни по-късно, на 2 ноември в 09,21 часа по Гринуич се скача с МКС. Тричленният екипаж на кораба (на снимката) се състои от Уилям Шепърд от NASA, който поема командването на станцията и двама руснаци – Юрий Гидзенко и Сергей Крикальов от „Роскосмос”.

МКС започва живота си в космоса две години по-рано – на 20 ноември 1998 г. на орбита е изведен руският модула „Заря”, около който започва да се изгражда МКС. През декември същата година със совалката Endeavour е изведен модула Unity. По време на тази мисия, хора за първи път обитават МКС на орбита. През юли 2000 г. е скачен модула „Звезда”, а през октомври същата година совалката Discovery добавя няколко елемента към станцията, с което тя е готова за дълговременно обитаване.

Първата мисия на борда на МКС (известна официално, като Expedition-1) e изключително натоварена. През първия ѝ месец тричленният екипаж работи усилено по станцията. На 18 ноември 2000 г. със станцията се скачва товарният космически кораб Прогресс М1-4. Автоматичната система за скачване отказва и то е извършено в ръчен режим.

Така изглежда МКС през декември 2000 г.

Така изглежда МКС през ноември 2000 г.

На 2 декември със станцията се скача совалката Endeavour. На борда ѝ има петчленен екипаж, а основната им задача е да се монтират допълнителни слънчеви панели, които ще позволяват всички модули на станцията да се отопляват. Совалката докарва и няколко тона материали за станцията. На 9 декември тя се отделя от МКС и се отправя за приземяване.

На 9 февруари 2001 г. със станцията се скачва друга американска совалка – Atlantis, която докарва нов модул. Това е научният Destiny. В края на февруари пристига друг товарен космически кораб Прогресс М-44.

На 10 март със станцията се скачва совалката Discovery. Освен, че тя носи допълнителни елементи за МКС, задачата ѝ е да смени екипажа на станцията. Втората дълговременна експедиция (Expedition-2) се състои също от трима астронавти – Юрий Усачов, командир от „Роскосмос” и Сюзън Хелмс и Джеймс Вос от NASA.

Шепърд, Гидзенко и Крикальов се приземяват на борда на Discovery на 19 март, след пет месеца и половина на орбита.

До ден днешен, общо 241 човека минават през станцията, като членове на екипажа ѝ.

МКС ще продължи да се използва поне още около пет години, като нейният живот ще се определи най-вече от желанието на САЩ да влагат пари в нея. NASA планира да започне да комерсиализира ниската околоземна орбита и да разчита на частни орбитални станции. Първата стъпка към това е скачване на частни модули към МКС. Компанията Axiom планира да извърши подобно нещо към 2024 г. Axiom планира общо четири модула към МКС, които могат да се отделят и да създадат нова станция. Тези планове, обаче подлежат на реализация само ако компанията успее да ги финансира.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешен старт на Союз МС-17 и свръхбързо скачване с МКС
Следваща публикация
85 години от първия полет на Hawker Hurricane
162 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет

Бъдещите космически туристи, които ще се возят на космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin ще заплащат по $200 000 до $300 000 на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с плановете на компанията.

ЕК планира повече пари за усвояване на космоса

Европейската комисия (ЕК) планира да отпусне бюджет от €16 млрд. за периода 2021 – 2027 г., който ще отиде за усвояването на космическото пространство и да обедини всички свои космически програми под една шапка.

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Меню