Сенатът иска гаранции в сделката с ОАЕ за F-35

113 прочитания

Сенатът на САЩ е поискал гаранции от Държавния департамент, че продажбата на F-35 на Обединените арабски емирства (ОАЕ) няма да застраши Израел, а технологиите на самолета няма да попаднат в Русия или Китай.

Сенатът, който е горната камара на американския Конгрес, е предложил закон, в който се залага механизъм за блокиране на сделката за продажба на 50 броя F-35, както и друго военно оборудване за ОАЕ. Това става след като подобен механизъм бе предложен и от конгресмени в Камарата на представителите през миналия месец.

Основните опасения са три – застрашаване на военното превъзходство на Израел в региона, ролята на ОАЕ в гражданските войни в Йемен и Либия и топлите отношения на страната с Русия и Китай. Подобни опасения се изказват и от неправителствени организации, като се посочва, че макар и администрацията на Тръмп да твърди, че оръжията ще помогнат на ОАЕ да се противопоставя на Иран, реално те ще бъдат използвани в Йемен и Либия.

Въпреки, че в Конгреса основната критика идва от Демократическата партия, все по-често се чуват и гласове от редовете на Републиканците, които изразяват сходни опасения.

Ако Сената не получи нужните уверения, си запазва правото да гласува въпросния закон, който ще блокира сделките с ОАЕ.

Възможността, обаче сделката за F-35 да бъде реално блокирана, засега изглежда малка. През миналата година Конгреса блокира 22 оръжейни сделки за ОАЕ, Саудитска арабия и Йордания, като за основен аргумент се използваха доказателствата за сериозни цивилни жертви, които тези страни предизвикват с акциите си в Йемен.

Администрацията на Тръмп, обаче заобикаляше тези блокади, чрез вратички в американското законодателство, което позволява президентът еднолично да оторизира експортни сделки за военна продукция.

Във вторник, 10 ноември 2020 г., администрацията на Тръмп придвижи към Конгреса три потенциални сделки с ОАЕ на обща стойност почти $24 млрд. Дали те ще станат факт, ще се разбере в следващите седмици.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМС на САЩ поръчват още учебни AW119
Следваща публикация
Нигерия се готви да получи JF-17
113 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-15EX изпълни първи полет

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се…
Меню