Отказът на ракетата Vega се корени в човешка грешка

208 прочитания

Отказът на ракетата Vega, която не успя да изведе товара си на орбита на 17 ноември 2020 г., се дължи на човешка грешка при инсталиране на кабелите на системата за управление. Това са заявили от оператора на ракетата Arianespace.

Роланд Лагиер, технически директор на Arianespace, е заявил пред журналисти, че първите три степени на Vega са сработили перфектно, но проблемът е възникнал при работата на последната степен наречена Avum (на снимката).

Веднага след старта на двигателя на последната степен тя е излязла от контрол, като той не е могъл да бъде възстановен. Степента бързо е излязла от желаната траектория, навлязла е обратно в атмосферата, което е довело до загуба на двата спътника, намиращи се на борда.

Анализ на телеметрията от полета е показа, че най-вероятната причина за инцидента са кабелите, които контролират задвижващия механизъм за управлението на вектора на тягата на ракетния двигател на последната степен. Според Лагиер, кабелите на два от тези механизми са били разменени, което е довело до грешни команди и излизане от контрол.

„Касае се за серия от човешки грешки при производството и качествения контрол на готовата продукция. Няма индикации, че проблемът е конструктивен”, обяснява още Лагиер.

Механизмите, за които говори Лагиер са част от ракетния двигател РД-843, произведен от украинската компания „Южмаш”.

Инцидентът ще се разследва в дълбочина от комисия, чийто председател ще е главния инспектор на ESA. Комисията ще трябва да даде препоръки за избягване на подобни проблеми в бъдеще.

Лагиер е подчертал, че отказът няма общо с причината за загубата на друга ракета Vega през юли 2019 г. Тогава имаше структурен проблем с втората степен на ракетата, който вече е коригиран.

Arianespace ще продължи нормално операциите си с другите си ракети-носители.

Свързани теми

Предишна публикация
Rocket Lab успешно върна първата степен на Electron
Следваща публикация
Нов неуспешен старт за Vega
208 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Меню