Вицепрезидентът на САЩ поиска хора на Луната до пет години

553 прочитания

САЩ трябва да изпратят отново хора на Луната в рамките на следващите пет години. Това е заявил днес, 26 март 2019 г., вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

Пенс е заявил, че сега съществуващият план е NASA да прати отново хора на луната през 2028 г., но това не било достатъчно и е бил възможен по-добър резултат. Пенс е направил изказването си пред Националния космически съвет на САЩ.

Заявявайки, че официалната политика на САЩ е да върне хората на Луната до 2024 г., вицепрезидентът на САЩ е обяснил, че в момента страната му се намира в космическа надпревара с Китай и Русия, която налагало спешни действия за да може Съединените щати да продължат да имат водеща роля.

Пенс е посочил, че САЩ не просто трябва да стигнат до Луната отново, но и да останат там изграждайки постоянна база, а след това да се насочат към Марс и отвъд. Вицепрезидентът е казал още, че тази постоянна база може да се изгради около Южния лунен полюс, където има индикации за наличие на вода под формата на лед на повърхността.

Майк Пенс е признал, че планът е доста агресивен, но е подчертал, че Apollo 11 се е приземил на Луната само 12 години след старта на Космическата ера.

Пенс е казал, че ако тежката ракета-носител SLS не е готова навреме, то NASA трябва да се обърне към частни компании за осигуряване на необходимото оборудване. И е посочил, че агенцията трябва да се научи да бъде по-гъвкава.

През декември 2017 г. президентът Доналд Тръмп заяви, че страната му първо трябва да се върне на Луната, а едва след това да се готви за мисии до Марс. Това залегна и официално в плановете на NASA.

Само преди две седмици NASA обяви планът си за кацане на Луната през 2028 г., след изпълнение на поетапен план, който включва и изграждане на станция на лунна орбита наречена Gateway. Стартът на строежа ѝ се планира за 2022 г.

Основен елемент в този план е космическият кораб Orion, който обаче за сега е летял само веднъж на околоземна орбита през декември 2014 г. без екипаж. Следващият му безпилотен тест, който включва и полет около Луната, се планира за юни 2020 г., последван от пилотируем тест с полет около Луната две години по-късно.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия демонстрира анти-сателитни способности
Следваща публикация
Полетите на Starliner ще се отложат
553 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 30

Как стартира авиационната 2024 г. и за кои процеси ще следим в нашия подкаст през…

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…
Меню