Вицепрезидентът на САЩ поиска хора на Луната до пет години

553 прочитания

САЩ трябва да изпратят отново хора на Луната в рамките на следващите пет години. Това е заявил днес, 26 март 2019 г., вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

Пенс е заявил, че сега съществуващият план е NASA да прати отново хора на луната през 2028 г., но това не било достатъчно и е бил възможен по-добър резултат. Пенс е направил изказването си пред Националния космически съвет на САЩ.

Заявявайки, че официалната политика на САЩ е да върне хората на Луната до 2024 г., вицепрезидентът на САЩ е обяснил, че в момента страната му се намира в космическа надпревара с Китай и Русия, която налагало спешни действия за да може Съединените щати да продължат да имат водеща роля.

Пенс е посочил, че САЩ не просто трябва да стигнат до Луната отново, но и да останат там изграждайки постоянна база, а след това да се насочат към Марс и отвъд. Вицепрезидентът е казал още, че тази постоянна база може да се изгради около Южния лунен полюс, където има индикации за наличие на вода под формата на лед на повърхността.

Майк Пенс е признал, че планът е доста агресивен, но е подчертал, че Apollo 11 се е приземил на Луната само 12 години след старта на Космическата ера.

Пенс е казал, че ако тежката ракета-носител SLS не е готова навреме, то NASA трябва да се обърне към частни компании за осигуряване на необходимото оборудване. И е посочил, че агенцията трябва да се научи да бъде по-гъвкава.

През декември 2017 г. президентът Доналд Тръмп заяви, че страната му първо трябва да се върне на Луната, а едва след това да се готви за мисии до Марс. Това залегна и официално в плановете на NASA.

Само преди две седмици NASA обяви планът си за кацане на Луната през 2028 г., след изпълнение на поетапен план, който включва и изграждане на станция на лунна орбита наречена Gateway. Стартът на строежа ѝ се планира за 2022 г.

Основен елемент в този план е космическият кораб Orion, който обаче за сега е летял само веднъж на околоземна орбита през декември 2014 г. без екипаж. Следващият му безпилотен тест, който включва и полет около Луната, се планира за юни 2020 г., последван от пилотируем тест с полет около Луната две години по-късно.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия демонстрира анти-сателитни способности
Следваща публикация
Полетите на Starliner ще се отложат
553 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изстреляха отново X-37B

Мистериозната военна безпилотна совалка Boeing X-37B бе изстреляна отново на орбита вчера, 7 септември 2017 г. от космическия център Кенеди във Флорида.

Нов успешен тест на New Shepard

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

Меню