Индия демонстрира анти-сателитни способности

647 прочитания

Индия демонстрира способности да унищожава сателити на ниска околоземна орбита. Това стана днес, 27 март 2019 г.

Тестът е бил проведен в 11,00 часа местно време, като анти-сателитната ракета е била изстреляна от полигона в Чандипур, на Източното крайбрежие на Индия. Унищоженият сателит се е намирал на орбита с височина 300 km.

За изпитанието и неговите резултати съобщи индийския премиер Нарендра Моди, който определи постигнатото, като голям успех, който превръща страната му в космическа сила.

Много малко се съобщава за ракетата, с която е извършено изпитанието. Индийският военен сайт Livefist Defence смята, че ракетата използвана при днешния тест е вариация на ракетата Prithvi Defence Vehicle (PDV), която е предназначена за борба с противникови балистични ракети и която в последните години е тествана поне три пъти.

Смята се, че унищоженият спътник е Microsat-R, който бе изведен на орбита на 24 януари 2019 г. Подозираше се, че Индия го е изстреляла в космоса с единствената задача да бъде използван за цел при подобни изпитания.

Индия се превръща четвъртата страна в света, която демонстрира способности да унищожава сателити на ниска околоземна орбита. САЩ и СССР/Русия имат такива способности от десетилетия, като са тествали различни системи с такова предназначение. Китай демонстрира възможност за унищожаване на сателити през 2007 г.

Веднага след теста Китай и Пакистан изразиха опасенията си от милитаризация на космоса. САЩ и Русия не направиха официални коментари.

Индия развива космическата си програма от години и през миналата годна бяха проведени седем успешни изстрелвания. Първият индийски космически кораб с космонавти на борда се планира да бъде изстрелян през 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Тестовете на Starliner се отлагат с няколко месеца
Следваща публикация
Вицепрезидентът на САЩ поиска хора на Луната до пет години
647 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Индия получи първите си CH-47 Chinook

Индийските ВВС получиха своите първи четири тежки транспортни вертолети 15 Boeing CH-47F Chinook. Машините са пристигнали в Индия вчера, 10 февруари 2019 г.

50-о успешно изстрелване на Falcon 9

SpaceX проведе 50-ото успешно изстрелване на ракетата носител Falcon 9. Това стана днес, 6 март 2018 г., а на орбита бе изведен испански комуникационен сателит.

Меню