Пет европейски страни се обединяват за създаване на нов вертолет

378 прочитания

Пет европейски членки на НАТО подписаха писмо за намерение (LOI) за стартиране на разработката на нов военен вертолет от среден клас. Това стана вчера, 19 ноември 2020 г., и се случва под шапката на НАТО.

Петте страни са Франция, Германия, Италия, Великобритания и Гърция, а програмата е наречена Generation Rotorcraft Capability (NGRC).

В официалното съобщение на НАТО се казва, че предназначението на програмата е да отговори на бъдещите необходимост от военни вертолети, предвид очакването, че около 2035 – 2040 г., значителна част от вертолетите от среден клас, които в момента са на въоръжение, ще започнат да се пенсионират.

Подписването на писмо за намерение е едва първата стъпка към създаването на нов вертолет, като в следващите години може да се очаква, че трябва да бъде подписан реален договор за проектиране и изпитания на новата машина. Преди това, обаче предстои дефиниране на изискванията към нея.

Прави впечатление, че в програмата се присъединяват четирите основни вертолетостроителки в Европа – Франция и Германия, където се намират основните мощности на Airbus Helicopters и Италия и Великобритания, където се намира Leonardo Helicopters.

Евентуалният вертолет, който може да се появи от програмата NGRC ще трябва да замени широк кръг от машини, като например NH90 (на снимката), AW101 и Super Puma/Cougar. Струва си да се отбележи, че NH90 се ражда от подобна инициатива, която датира от края на 80-те.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция поръча нови морски патрулни самолети
Следваща публикация
Великобритания обеща инвестиции в проекта Tempest
378 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция взима четири MH-60R Seahawk

Гърция ще вземе четири многоцелеви морски вертолета MH-60R Seahawk. Това стана ясно от изявление на гръцкото МО направено на 12 февруари 2019 г.

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Меню