Пет европейски страни се обединяват за създаване на нов вертолет

379 прочитания

Пет европейски членки на НАТО подписаха писмо за намерение (LOI) за стартиране на разработката на нов военен вертолет от среден клас. Това стана вчера, 19 ноември 2020 г., и се случва под шапката на НАТО.

Петте страни са Франция, Германия, Италия, Великобритания и Гърция, а програмата е наречена Generation Rotorcraft Capability (NGRC).

В официалното съобщение на НАТО се казва, че предназначението на програмата е да отговори на бъдещите необходимост от военни вертолети, предвид очакването, че около 2035 – 2040 г., значителна част от вертолетите от среден клас, които в момента са на въоръжение, ще започнат да се пенсионират.

Подписването на писмо за намерение е едва първата стъпка към създаването на нов вертолет, като в следващите години може да се очаква, че трябва да бъде подписан реален договор за проектиране и изпитания на новата машина. Преди това, обаче предстои дефиниране на изискванията към нея.

Прави впечатление, че в програмата се присъединяват четирите основни вертолетостроителки в Европа – Франция и Германия, където се намират основните мощности на Airbus Helicopters и Италия и Великобритания, където се намира Leonardo Helicopters.

Евентуалният вертолет, който може да се появи от програмата NGRC ще трябва да замени широк кръг от машини, като например NH90 (на снимката), AW101 и Super Puma/Cougar. Струва си да се отбележи, че NH90 се ражда от подобна инициатива, която датира от края на 80-те.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция поръча нови морски патрулни самолети
Следваща публикация
Великобритания обеща инвестиции в проекта Tempest
379 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

САЩ получиха първите HH-60W

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене…

Италия представи концепцията си за заместник на AW129

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

Меню