Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

1K прочитания

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Министрите на отбраната на Франция Флоранс Парли и на Германия Урсула фон дер Лайен са подписали договора с Airbus и Dassault за концептуални изследвания по темата за създаване на нов боен самолет и съпътстващите го безпилотни системи. Стойността на договора е €65 млн. и покрива работата между февруари 2019 и февруари 2021 г.

Основната задача на сегашната фаза на проекта е да се изчистят основните концептуални въпроси по програмата, да се начертаят основните изисквания към нея и да се оценят евентуалните рискове.

Системата от системи, която ще се създаде в рамките на програмата FCAS трябва да бъде вече на въоръжение през 2040 г., когато ще започне пенсионирането на наличните в момента изтребители Eurofighter и Rafale.

Ядрото на проекта FCAS ще е изтребител от следващо поколение, който е известен, като Next Generation Fighter (NGF) и широк спектър от безпилотни апарати, включително бойни и разузнавателни апарати.

По-рано стана ясно, че Dassault ще води разработката на самолета, докато Airbus ще води разработката на безпилотните системи.

Френското МО разпространи и илюстрация на NGF, която показва двудвигателен самолет без хоризонтални и вертикални стабилизатори и управляем вектор на тягата.

В същото време Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines са натоварени със създаване на реактивен двигател от следващо поколение, който да задвижва NGF. Safran ще е водеща в проекта компания, която освен с интеграцията ще се занимава с проектирането на камерата за горене, форсажната камера, както и степеннта за високо налягане, докато MTU ще работи по степенната с ниско налягане и ще поеме следпродажбената поддръжка. Софтуерът ще се разработва от двете компании.

Очаква се през юни, по време на изложението в Бурже, да се подпишат договори и за създаване на технологични демонстратори на новия боен самолет и новия двигател.

Свързани теми

Предишна публикация
Dassault предаде първия Rafale на Катар
Следваща публикация
Emirates обмислят отказ от още A380, което ще бъде фактически край на програмата
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Клиентите на A400M се съгласиха да приемат самолети с по-ниски от заявените характеристики

Седемте основни клиенти на военно-транспортния самолет A400M са постигнали споразумение с производителя Airbus, в рамките на което се отваря възможност за отпадане на много от високотехнологичните способности на самолета. Това съобщава Reuters.

Меню