Японска сонда достави проби от астероид

131 прочитания

Спускаемата капсула на японската космическа сонда Hayabusa2 успешно се приземи в Австралия. Тя носи на борда си проби от повърхността на астероида Ryugu. Това стана днес, 5 декември 2020 г.

Сондата Hayabusa2 бе изстреляна на 3 декември 2014 г. и така мисията ѝ продължи почти точно шест години.

Малката спускаема капсула е с диаметър от 40 cm и маса от около 16 kg. Тя се отдели от сондата по-рано днес, на разстояние от около 220 000 km от Земята и навлезе със скорост от 11,6 km/s в атмосферата ѝ. Скоростта на капсулата се забави до около 3 km/s за по-малко от минута. Когато скоростта на падане достигна едва 0,1 km/s спускаемата капсула изхвърли топлинния си щит и пусна парашутите си. Това става на височина от около 10 km над повърхността, като парашутите са изработени така, че да дават максимална отразяваща повърхност за може да се засече по-лесно местоположението ѝ

Капсулата се е приземила в Централна Австралия малко преди 20 часа българско време (малко преди изгрев на 6 декември, местно време). На борда ѝ има малък радиофар, който ще помогне за по-точното засичане на местоположението ѝ.

В 21,57 часа българско време, от японската космическа агенция JAXA съобщиха, че капсулата е намерена невредима.

Това е втората успешна мисия за връщане на Земята на пробра от астероид. Предишният успех също е японски и е извършен със сондата Hayabusa и приключи през 2010 г.

Hayabusa2 излетя на 3 декември 2014 г. и през юни 2018 г. се срещна с астероида Ryugu. Той е от К-клас (състои се основно от карбонати) и е с диаметър около 1 km. Смята се, че е останал сравнително непроменен от създаването на Слънчевата система насам. От астероида са взети две проби, а през ноември 2019 г. сондата се отделя от него и поема отново към Земята.

Самата сонда има все още достатъчно гориво за йонния си двигател и се планира тя да функционира още повече от десетилетие. След като отдели спускаемата си капсула, тя продължава да лети в космоса, като се планират серия маневри за да може да посети друг астероид през 2026 г. и след това още един през 2031 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи старт за Cargo Dragon
Следваща публикация
Компания представи безпилотен апарат за изстрелване на малки сателити
131 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

Blue Origin показа спускаем лунен апарат

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

Твърде едър за космоса

Късметлията спечелил благотворителна лотария за полет в космоса се е оказал прекалено тежък и е…

Ariane 5 с успешно изстрелване

Европейската ракета носител Ariane 5 успешно изведе на орбита два сателита. Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана на 5 април 2018 г.

Меню