Японска сонда достави проби от астероид

130 прочитания

Спускаемата капсула на японската космическа сонда Hayabusa2 успешно се приземи в Австралия. Тя носи на борда си проби от повърхността на астероида Ryugu. Това стана днес, 5 декември 2020 г.

Сондата Hayabusa2 бе изстреляна на 3 декември 2014 г. и така мисията ѝ продължи почти точно шест години.

Малката спускаема капсула е с диаметър от 40 cm и маса от около 16 kg. Тя се отдели от сондата по-рано днес, на разстояние от около 220 000 km от Земята и навлезе със скорост от 11,6 km/s в атмосферата ѝ. Скоростта на капсулата се забави до около 3 km/s за по-малко от минута. Когато скоростта на падане достигна едва 0,1 km/s спускаемата капсула изхвърли топлинния си щит и пусна парашутите си. Това става на височина от около 10 km над повърхността, като парашутите са изработени така, че да дават максимална отразяваща повърхност за може да се засече по-лесно местоположението ѝ

Капсулата се е приземила в Централна Австралия малко преди 20 часа българско време (малко преди изгрев на 6 декември, местно време). На борда ѝ има малък радиофар, който ще помогне за по-точното засичане на местоположението ѝ.

В 21,57 часа българско време, от японската космическа агенция JAXA съобщиха, че капсулата е намерена невредима.

Това е втората успешна мисия за връщане на Земята на пробра от астероид. Предишният успех също е японски и е извършен със сондата Hayabusa и приключи през 2010 г.

Hayabusa2 излетя на 3 декември 2014 г. и през юни 2018 г. се срещна с астероида Ryugu. Той е от К-клас (състои се основно от карбонати) и е с диаметър около 1 km. Смята се, че е останал сравнително непроменен от създаването на Слънчевата система насам. От астероида са взети две проби, а през ноември 2019 г. сондата се отделя от него и поема отново към Земята.

Самата сонда има все още достатъчно гориво за йонния си двигател и се планира тя да функционира още повече от десетилетие. След като отдели спускаемата си капсула, тя продължава да лети в космоса, като се планират серия маневри за да може да посети друг астероид през 2026 г. и след това още един през 2031 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи старт за Cargo Dragon
Следваща публикация
Компания представи безпилотен апарат за изстрелване на малки сателити
130 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов успешен пуск на Falcon 9

Ракетата носител Falcon 9 извърши пореден успешен пуск, като изведе на орбита 10 комуникационни спътника. Изстрелването стана факт днес, 30 март 2018 г. от космодрума Ванденберг, Калифорния.

Союз МС-08 се приземи успешно

Космическият кораб Союз МС-08 успешно се приземи в Казахстан с тричленен екипаж на борда си. Това стана днес, 4 октомври 2018 г.

Союз МС-12 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-12 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана рано сутринта днес, 15 март 2019 г.

Меню