Първи старт за Cargo Dragon

104 прочитания

SpaceX изстреля успешно първия товарен космически кораб Cargo Dragon за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 6 декември 2020 г.

Стартът стана в 11,17 часа местно време (18,17 часа българско време) от космическия център Кенеди. Изстрелването бе отложено веднъж, заради неподходящи метеорологически условия.

Новият Cargo Dragon бе изведен на орбита от ракета-носител Falcon-9 Block 5, чиято първа степен е летяла три пъти преди това. Космическият кораб се отдели от ракетата след 12 минути, а първата степен се приземи успешно на безекипажна баржа в Атлантическия океан.

Това бе 100-ният успешен старт за Falcon 9 и 68-ото успешно приземяване на първата степен на ракетата.

Мисията, която е известна като CRS-21, цели доставка на 2972 kg от товари до МКС. Те се носят, както в херметичната капсула, така и в нехерметизирания багажник. Планира се космическият кораб да се скачи със станцията около 20,30 часа българско време на 7 декември.

Най-големият единичен товар, който CRS-21 носи е въздушният шлюз Bishop построен от компанията Nanoracks. Той ще се използва за изстрелване на микросателити от борда на МКС и чрез него ще могат да се поставят експерименти в космоса.

Мисията CRS-21 е първата, която SpaceX изпълнява в рамките на програмата Commercial Resupply Services phase 2. Договорът за това бе сключен през юли 2016 г. и гарантира на компанията минимум шест полета.

Cargo Dragon се базира на пилотируемата версия Crew Dragon. Основната разлика е, че липсват седалки за екипажа, няма прибори за управление и няма двигателите SuperDraco, осигуряващи отделянето от ракетата-носител в случай на аварийна ситуация. В сравнение с първото поколение товарен Dragon, който се използваше до момента, новият кораб има 20% повече полезен обем.

Освен това новият кораб може да остава на орбита до 75 дни, в сравнение с едва 35 при първото поколение. Той може и да се скача с МКС в автоматичен режим, за разлика от Dragon, който трябваше да бъде придърпван и скачен с помощта на роботизирана ръка. Корабът ще може да се ползва до пет пъти и ще се приводнява в Атлантическия океан до Флорида, а не в Тихия до Калифорния.

Свързани теми

Предишна публикация
Утре тестват технологичния демонстратор на Starship
Следваща публикация
Японска сонда достави проби от астероид
104 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Нов успешен тест на New Shepard

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Меню