Два успешни старта за Союз-2 в един ден

897 прочитания

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Първият старт бе извършен от космодрума Байконур в 14,01 часа московско време. Ракетата носител Союз-2.1а изведе на орбита товарния космически кораб Прогресс МС-11. На борда му има около 3 тона товари, включително храна, вода, кислород, научно оборудване и гориво.

Корабът бе изстрелян по свръх бърз курс за скачване с Международната космическа станция (МКС). Той се скачи с нея само след 3 часа и 21 минути, което е нов рекорд за корабите от серията Прогресс. Скачването със станцията стана автоматично.

Вторият старт за деня бе от космодрума Куру във Френска Гвиана и бе осъществен с ракета-носител Союз-2.1б (още известна, като Союз-СТ-Б, поради някоито модификации за използване от Куру).

На борда на ракетата се намираха четири сателита O3b на компанията OneWeb. Тя планира извеждането на орбита на 648 сателита, които да дават глобален достъп до интернет. Системата трябва да заработи през 2020 г. Сегашния старт е със спътници номер 58, 59, 60 и 61.

Стартът бе успешно изпълнен в 14,03 часа местно време (17,03 GMT) и премина нормално. Малко повече от два часа след изстрелването, четирите спътника се отделиха от последната степен Фрегат-МТ.

Това бе 22-рият старт на Союз от Куру. Руската ракета се изстрелва оттам по програма за сътрудничество между ESA и Роскосмос, като ракетите се купуват от Arianespace и европейската компания отговаря за намирането на товари за тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетът на Союз-33
Следваща публикация
Тестовете на Starliner се отлагат с няколко месеца
897 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Твърде едър за космоса

Късметлията спечелил благотворителна лотария за полет в космоса се е оказал прекалено тежък и е…

Екипажът на Союз МС-06 се приземи успешно

54-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-06 се приземи успешно в Казахстан рано сутринта днес, 28 февруари 2018 г.

Blue Origin показа спускаем лунен апарат

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

На орбита успешно бе изведен Союз МС-11

Космическият кораб Союз МС-11 успешно бе изведен на орбита днес, 3 декември 2018 г. Това е първият старт за пилотируемия апарат след инцидента със Союз МС-10 от октомври тази година.

Меню