Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж

82 прочитания

Космическият кораб Союз МС-08 излетя днес, 21 март 2018 г., с тричленен руско-американски екипаж за Международната космическа станция (МКС). Това е 135-ият старт на космически кораб от семейството Союз.

Космическият кораб бе изстрелян с ракета носител Союз-ФГ от стартова площадка СП-1 на космодрума в Байконур с 20,44 часа московско време. Изстрелването е протекло по план, без да се съобщава за проблеми.

Союз МС-08 е бил изведен на орбита 8 минути и 45 секунди след изстрелването. Малко след това са разгънати слънчевите панели и комуникационната антена, като е установено, че апаратът функционира нормално.

На борда на Союз МС-08 се намират трима космонавти – командир е руснакът Олег Артемеев, а екипажът се допълва от двамата американци Андрю Фюстел и Ричърд Арнолд. Всички те имат по няколко космически мисии зад гърба си.

Командирът на полета е съобщил, че всички на борда се чувстват чудесно след изстрелването.

Скачването с МКС се планира за 23 март в 22,41 часа московско време. На станцията в момента се намират руснакът Антон Шкаплеров, американският Скот Тингъл и японецът Норишиге Канаи, заедно със своя кораб Союз МС-07.

Фюстел и Арнолд ще извършат няколко излизания в открития космос за инсталиране на нова комуникационна система на станцията, поставяне на нови камери и обновяване на системата за охлаждане.

Очаква се Артемеев, Фюстел и Арнолд да останат на орбита 159 дни и да се приземят на 28 август 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing предаде първия сериен 737 Max 9 на стартовия оператор
Следваща публикация
Израел призна, че е разрушил строящ се сирийски ядрен реактор през 2007 г.
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Меню