Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж

79 прочитания

Космическият кораб Союз МС-08 излетя днес, 21 март 2018 г., с тричленен руско-американски екипаж за Международната космическа станция (МКС). Това е 135-ият старт на космически кораб от семейството Союз.

Космическият кораб бе изстрелян с ракета носител Союз-ФГ от стартова площадка СП-1 на космодрума в Байконур с 20,44 часа московско време. Изстрелването е протекло по план, без да се съобщава за проблеми.

Союз МС-08 е бил изведен на орбита 8 минути и 45 секунди след изстрелването. Малко след това са разгънати слънчевите панели и комуникационната антена, като е установено, че апаратът функционира нормално.

На борда на Союз МС-08 се намират трима космонавти – командир е руснакът Олег Артемеев, а екипажът се допълва от двамата американци Андрю Фюстел и Ричърд Арнолд. Всички те имат по няколко космически мисии зад гърба си.

Командирът на полета е съобщил, че всички на борда се чувстват чудесно след изстрелването.

Скачването с МКС се планира за 23 март в 22,41 часа московско време. На станцията в момента се намират руснакът Антон Шкаплеров, американският Скот Тингъл и японецът Норишиге Канаи, заедно със своя кораб Союз МС-07.

Фюстел и Арнолд ще извършат няколко излизания в открития космос за инсталиране на нова комуникационна система на станцията, поставяне на нови камери и обновяване на системата за охлаждане.

Очаква се Артемеев, Фюстел и Арнолд да останат на орбита 159 дни и да се приземят на 28 август 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
50-о успешно изстрелване на Falcon 9
Следваща публикация
Китай успокоява, че е малко вероятно големи парчета от станцията ѝ да достигнат до Земята
79 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

50-о успешно изстрелване на Falcon 9

SpaceX проведе 50-ото успешно изстрелване на ракетата носител Falcon 9. Това стана днес, 6 март 2018 г., а на орбита бе изведен испански комуникационен сателит.

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

Меню