Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж

80 прочитания

Космическият кораб Союз МС-08 излетя днес, 21 март 2018 г., с тричленен руско-американски екипаж за Международната космическа станция (МКС). Това е 135-ият старт на космически кораб от семейството Союз.

Космическият кораб бе изстрелян с ракета носител Союз-ФГ от стартова площадка СП-1 на космодрума в Байконур с 20,44 часа московско време. Изстрелването е протекло по план, без да се съобщава за проблеми.

Союз МС-08 е бил изведен на орбита 8 минути и 45 секунди след изстрелването. Малко след това са разгънати слънчевите панели и комуникационната антена, като е установено, че апаратът функционира нормално.

На борда на Союз МС-08 се намират трима космонавти – командир е руснакът Олег Артемеев, а екипажът се допълва от двамата американци Андрю Фюстел и Ричърд Арнолд. Всички те имат по няколко космически мисии зад гърба си.

Командирът на полета е съобщил, че всички на борда се чувстват чудесно след изстрелването.

Скачването с МКС се планира за 23 март в 22,41 часа московско време. На станцията в момента се намират руснакът Антон Шкаплеров, американският Скот Тингъл и японецът Норишиге Канаи, заедно със своя кораб Союз МС-07.

Фюстел и Арнолд ще извършат няколко излизания в открития космос за инсталиране на нова комуникационна система на станцията, поставяне на нови камери и обновяване на системата за охлаждане.

Очаква се Артемеев, Фюстел и Арнолд да останат на орбита 159 дни и да се приземят на 28 август 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing предаде първия сериен 737 Max 9 на стартовия оператор
Следваща публикация
Израел призна, че е разрушил строящ се сирийски ядрен реактор през 2007 г.
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха Ангара-А5

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес,…
Меню