Гърция подписва за Rafale до дни

404 прочитания

До дни ще бъде подписан договора между Гърция и Франция за покупката на 18 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от местни медии.

Мицотакис е обявил това пред гръцкия парламент, докато са вървели дебатите за приемането на бюджета за 2021 г. Гръцкият премиер не е дал допълнителна информация за точната дата.

До скоро се очакваше, че договорите ще бъде подписан непосредствено преди Коледа, но има индикации, че това може да бъде отложено за първите дни след Нова година.

Френският вестник La Tribune пише, че финалната цена на сделката между двете държави ще е €2,5 млрд. От тях, €2 млрд. ще са за покупката на 18-те изтребителя (12 употребявани от наличните на френските ВВС и шест новопроизведени). Всички те ще са от последния производствен стандарт F3R.

€400 млн. ще отидат за въоръжение от компанията MBDA (включително сериозни количества ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet).

Последните €100 млн. от сделката няма да идат директно за придобиването на Rafale, а са договор за логистична поддръжка на наличните изтребители Mirage 2000, които са от състава на гръцките ВВС.

Според гръцкото авиационно издание Ptisi & Diastima, първите гръцки пилоти, които ще се приучат на типа, ще заминат за Франция в самото начало на 2021 г. Първите шест употребявани Rafale ще пристигнат в Гърция в средата на 2021 г., последвани от шест новопроизведени през втората половина на 2022 г. и на следващата година ще бъдат получени последните шест употребявани Rafale.

Гръцките ВВС в момента се състоят от около 150 броя F-16C/D, около 40 Mirage 2000 (24 oт които модернизирани до стандарта -5 Mk. 2) и около 30 броя модернизирани F-4. След дълги години на икономическа несигурност, която пречеше на обновяването на военната авиация, през 2018 г. бе подписан договор за модернизация на 84 от наличните F-16 до стандарта V. Работата ще се извърши между 2022 и 2027 г. Страната поиска и необвързваща оферта за една ескадрила F-35.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ използваха изкуствен интелект в реален полет
Следваща публикация
Саудитска арабия получи всичките си F-15SA
404 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Полетял е третия предсериен МиГ-35

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Тече тренировката „Collector’s Item 17“

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

Меню