Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая

28 прочитания

Народното събрание отказа да вика министъра на отбраната Красимир Каракачанов за изслушване по въпроса с вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево. В същото време Прокуратурата отказа да се занимава със случая, тъй като не видя данни за престъпление.

Днес, 25 октомври 2017 г., сутринта в Народното събрание бе внесено предложение от БСП за изслушване на военния министър Каракачанов по вчерашния случай с прекратените тренировъчни полети в авиобаза Граф Игнатиево. От 191 гласували депутати, предложението бе подкрепено от 82, 28 бяха „против“, а 81 се въздържаха.

При подобен род гласувания гласовете „въздържал се” се броят заедно с тези „против”. От БСП поискаха повторно гласуване при което „за“ бяха 79 народни представители, 48 гласуваха „против“, а 62 се въздържаха.

В същото време депутатите се разделиха в оценките си за случая.

Депутатът от ГЕРБ Емил Христов, който беше и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” нападна пилотския състав в авиобаза Граф Игнатиево.

„Добре, вчера те не искат да летят на тези самолети. Това означава, че от утре никой не трябва да лети от тези хора. Ако те започнат утре да летят, означава, че има нещо гнило, защото те или казват “оттук нататък е опасно и няма да летим” и спират изобщо да летят, или нещо друго се случва. Ако тези хора се качат на МиГ-овете утре, значи има нещо, което не е както трябва“, коментира Христов пред ClubZ.

Христов е бивш офицер от Сухопътни войски.

Депутатът от БСП Николай Цонков пък коментира, че военните ни пилоти не издържат на условията, при които са принудени да изпълняват своя дълг.

Бившият командир на ВВС и настоящ депутат от ДПС Симеон Симеонов заяви, че исканията на българските летци са нормални и аргументирани.

„Те имат право да се откажат от полети. Чувстват ли се психически нестабилни, неподготвени за полета, имат това право да се откажат. Не става дума за стачка, а за морално право“, посочи Симеонов пред БНР.

Депутатът от ОП Милен Михов пък заявява, че случая трябва да се разрешава в рамките на ВВС и в никакъв случай не трябва да се политизира.

В същото време от Прокуратурата заявиха, че не са установили каквито и да е данни за престъпление и няма причини за разследване от страна на Военна прокуратура.

„На 24 октомври 2017 г., Военноокръжният прокурор на Пловдив е получил от Регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив докладна записка относно извършена проверка във Военно формирование – Авиобаза „Граф Игнатиево“. Повод за проверката са дали сигнали за възникнало напрежение сред летателния състав на авиобазата.
При проверката не е установено това да отговаря на действителното положение. Личният състав на авиобазата е изпълнявал задачите си. Няма данни за откази да се изпълняват такива задачи, както и за „бунт“ на летателния и техническия състав.
Материалите от проверката са докладвани на Военно-апелативния прокурор и на главния прокурор.”, се казва в съобщението на Прокуратурата.

Свързани теми

Предишна публикация
Започна съвместна българо-полска летателна тренировка
Следваща публикация
Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

Президентът Радев ще лети на Rafale

Президентът Румен Радев ще направи полет на многоцелев изтребител Dassault Rafale в рамките на скорошното си държавно посещение във Франция. Това научи АЕРО от собствени източници.

Меню