Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая

27 прочитания

Народното събрание отказа да вика министъра на отбраната Красимир Каракачанов за изслушване по въпроса с вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево. В същото време Прокуратурата отказа да се занимава със случая, тъй като не видя данни за престъпление.

Днес, 25 октомври 2017 г., сутринта в Народното събрание бе внесено предложение от БСП за изслушване на военния министър Каракачанов по вчерашния случай с прекратените тренировъчни полети в авиобаза Граф Игнатиево. От 191 гласували депутати, предложението бе подкрепено от 82, 28 бяха „против“, а 81 се въздържаха.

При подобен род гласувания гласовете „въздържал се” се броят заедно с тези „против”. От БСП поискаха повторно гласуване при което „за“ бяха 79 народни представители, 48 гласуваха „против“, а 62 се въздържаха.

В същото време депутатите се разделиха в оценките си за случая.

Депутатът от ГЕРБ Емил Христов, който беше и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” нападна пилотския състав в авиобаза Граф Игнатиево.

„Добре, вчера те не искат да летят на тези самолети. Това означава, че от утре никой не трябва да лети от тези хора. Ако те започнат утре да летят, означава, че има нещо гнило, защото те или казват “оттук нататък е опасно и няма да летим” и спират изобщо да летят, или нещо друго се случва. Ако тези хора се качат на МиГ-овете утре, значи има нещо, което не е както трябва“, коментира Христов пред ClubZ.

Христов е бивш офицер от Сухопътни войски.

Депутатът от БСП Николай Цонков пък коментира, че военните ни пилоти не издържат на условията, при които са принудени да изпълняват своя дълг.

Бившият командир на ВВС и настоящ депутат от ДПС Симеон Симеонов заяви, че исканията на българските летци са нормални и аргументирани.

„Те имат право да се откажат от полети. Чувстват ли се психически нестабилни, неподготвени за полета, имат това право да се откажат. Не става дума за стачка, а за морално право“, посочи Симеонов пред БНР.

Депутатът от ОП Милен Михов пък заявява, че случая трябва да се разрешава в рамките на ВВС и в никакъв случай не трябва да се политизира.

В същото време от Прокуратурата заявиха, че не са установили каквито и да е данни за престъпление и няма причини за разследване от страна на Военна прокуратура.

„На 24 октомври 2017 г., Военноокръжният прокурор на Пловдив е получил от Регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив докладна записка относно извършена проверка във Военно формирование – Авиобаза „Граф Игнатиево“. Повод за проверката са дали сигнали за възникнало напрежение сред летателния състав на авиобазата.
При проверката не е установено това да отговаря на действителното положение. Личният състав на авиобазата е изпълнявал задачите си. Няма данни за откази да се изпълняват такива задачи, както и за „бунт“ на летателния и техническия състав.
Материалите от проверката са докладвани на Военно-апелативния прокурор и на главния прокурор.”, се казва в съобщението на Прокуратурата.

Свързани теми

Предишна публикация
Започна съвместна българо-полска летателна тренировка
Следваща публикация
Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Румъния търси още 36 броя F-16

Румъния смята да придобие още 36 броя изтребители F-16. Това съобщи румънския военен министър Адриан…

Приключи учението ETAP-C 18-2

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков връчи сертификатите на участниците в летателното учeние „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 18-2” (ETAP-C 18-2). Учението приключи вчера, 26 април 2018 г.

Меню