Генерал Петров: Трябва внимателна преценка за следващите осем F-16

104 прочитания

Новият командир на ВВС генeрал-майор Димитър Петров заяви, че трябва да се направи внимателна преценка за покупката на следващите осем изтребителя F-16, тъй като предизвикателствата пред усвояването им са съществено. Това каза той днес, 12 октомври 2020 г., в интервю за БНР.

„Вижте, това е въпрос, който трябва преди това сериозно да бъде обмислен и да се намери оптимално решение. Позицията на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“, при такива сериозни неща като авиационна техника и бойна авиация не винаги дава добър резултат. Така че нека да се огледат нещата. Наистина, на пръв поглед – повече самолети е по-добре. Но зависи и тези самолети как ще бъдат осигурени ресурсно. Затова трябва да се направят много добри разчети. Не само за това колко самолета ще кацнат и къде ще ги приберем. В момента върви процес на проектиране. Но за момента ресурсите, които имаме заделени за логистично осигуряване на самолетите, са за осем самолета. Тоест, правителството, като реши да купи още осем, ще трябва да се заделят и съответните ресурси и за другите самолети. Така че да може да се експлоатират пълноценно“, смята генерал Петров.

Ремонта и модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево ще струват 300 млн. лева. Правителството отпусна първите 100 млн. през август, но е малко вероятно те да бъдат усвоени в рамките на годината, тъй като все още няма обществена поръчка по темата.

Командирът на ВВС посочва, че 12-те летци, които ще се обучат на F-16 са недостатъчни за пълноценно оперативно използване на изтребителя у нас.

„Така че ще трябва да се обучат още хора, за да може първите осем да бъдат оперативни. И да могат да влязат в бойно дежурство. И разбирате, че ако станат самолетите 16, ще трябва да се вземат мерки за доста повече летци, за да се подготвят.”, казва още генерал Петров.

Струва си да се припомни, че първоначално България бе поискала обучение на 16 пилота за новите самолети, но бройката бе намалена на 12 в рамките на мерките за намаляване на цената на сделката.

„Но тези летци къде ще се обучават? Ето го и другият въпрос – не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав, български. Това за всеки един от тези летци ще трябва да се платят допълнително средства за обучение, за подготовка. Затова ви казвам – нека да огледаме нещата от всички страни, да преценим какви са ни възможностите и да го направим по най-разумния начин.”, разяснява новият командир на ВВС.

Темата за придобиването на следващите осем F-16 бе подхвърлена от министър-председателя в края на септември, след срещата му с представители на Lockheed Martin и американския посланик Херо Мустафа. След бурни обществени и политически реакции, министър Каракачанов заяви, че следващите осем изтребителя ще бъдат договорени след четири или пет години от следващо правителство. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов, също се включи по темата, като каза, че догодина нямало да има сделка, защото нямало да има бюджет за това.

Случайно или не, темата влезе в общественото пространство паралелно с посещението у нас на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Той разкритикува остро проектите „Турски/Балкански поток” и АЕЦ „Белене”.

Днес, 12 октомври, темата отново беше подхваната, този път от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той каза пред журналисти, че темата за допълнителните F-16 е била разисквана по време на визитата на военния министър в САЩ.

„Имаме подписан договор за F-16. Решението на парламента покрива 16 самолета, тоест една пълна ескадрила. Американската страна казва, че когато се заложи линията (за крайно сглобяване – бел. ред.) е нормално да се изпълни цялата поръчка. Ако не се изпълни, може да се стигне до забавяне, защото има и други клиенти, линията се пренастройва за друга конфигурация самолети. Затова предложха да разгледаме възможност за поръчката на още осем самолета”, обясни адмирал Ефтимов.

Адмиралът, обаче се застрахова, че всякаква конкретика, относно писане на инвестиционен проект, приемането му от правителството и гласуването му от Народното събрание, както и финансовите измерения, са политически въпроси и не са от неговата компетенция.

Свързани теми

Предишна публикация
C-27J Spartan извърши нова санитарна задача
Следваща публикация
Генерал-майор Димитър Петров пое командването на ВВС
104 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

Стрелби на Графа

Малко, но от сърце! Това е може би най-точното определение за тазгодишните стрелби с управляеми…

Новото австрийско правителство ще разгледа отново експлоатацията на Eurofighter

Новото австрийско правителство ще разгледа отново обстоятелствата около придобиването на изтребителите Eurofighter и за сега не се обвързва с решението на предшествениците си да пенсионира самолета преждевременно.

Меню