Старт на кандидат-курсантската кампания във ВВВУ

89 прочитания

На 8 февруари 2021 г. стартира ранната кандидат-курсантската кампания във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”, Долна Митрополия. Това съобщиха оттам.

Първите девет кандидата за курсанти положиха успешно общообразователния тест онлайн в понеделник, а на 9 февруари втора група от 10 човека решава теста, включващ 50 въпроса по български език и литература, математика и физика. Изпитите продължиха и днес, 10 февруари. Първа група ще се яви на теста по английски език.

Ранният прием на бъдещи курсанти по шест военни специализации преминава през два етапа – от 4 януари до 26 февруари 2021 г. и от 11 март до 29 април 2021 г.

До този момент 47 са желаещите да продължат образованието си във ВВВУ „Георги Бенковски“ като по някоя от шестте специалности, за които има прием през тази година. 21 от тях са подали документите си чрез Военните окръжия, 16 са предпочели лично да ги подадат в училището, а за 10 онлайн кандидатстването е било за предпочитане.

Медицинското освидетелстване на 40 младежи и 7-те девойки кандидат-курсанти, участващи в кампанията за първи ранен прием, кандидатстващи за специализации „ летец-пилот“ и „Ръководител на полети” ще се проведе в края на месеца във Военномедицинска академия – София. Там те преминават и интервюто за психологическата им пригодност за обучение в тези специализации.

Изпита за физическа годност е предвиден на 27 и 28 февруари с резервни дати – 6 – 7 март.

До 9 март 2021 г. трябва да се обяви класирането на кандидатите за курсанти, участващи в кампанията за първи ранен прием.

В заповед на министър Каракачанов № ОХ – 7 от 5 януари 2021 г. се обявяват бройките за прием на курсанти във висшите военни училища към МО. Общо във ВВВУ трябва да бъдат приети 54 души.

Абсолютно рекордни, за последните години, са 25-те места за специалност „летец – пилот”. Три от тях са заделени за системата на МВР, където има вертолетен отряд към Гранична полиция.

Бройките за специалност „Ръководител на въздушното движение” са седем, за специалност „Летателни апарати и авиационни двигатели“ се търсят шест курсанти, толкова са и бройките в специалност „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати”. По пет са бройките в специалностите „Летищно осигуряване“ и „Авиационни, електроприборни и автоматични системи”.

Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло и др.

Свързани теми

Предишна публикация
Пристигна последният ремонтиран Су-25
Следваща публикация
МО планира да продължи с разпродаването на закритите летища
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Живата торпила

Вече много десетилетия името на поручик Димитър Списаревски вълнува вниманието и въображението не само на любителите на военната история, но и на всички, които знаят малко или много за случилото се в небето на София в студения ден на 20 декември 1943 г. 

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Меню