Заместник-министър Величков: Военна полиция и прокуратурата разследват инцидента с C-27J

69 прочитания

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви днес, 20 януари 2018 г., в предаването „Тази събота” по bTV, че инцидентът с военно-транспортния самолет C-27J Spartan се разследва от Военна полиция и Военна прокуратура.

„Със случая е натоварено специализираното звено на Военна полиция, което има да извърши няколко задачи – да събере данни, информация и веществени доказателства; да определи последователността на самото произшествие и да определи какви са били действията на екипажа и условията по време на случката. Както и разбира се, да установи дали е имало повреди в съответните системи и агрегати на самолета. В допълнение трябва да се установи и дали е имало предишни подобни случаи”, обясни заместник-министър Величков.

Военна полиция трябва в едномесечен срок да даде доклад на министъра на отбраната, но най-вероятно това ще се случи по-рано.

Величков е заявил, че случаят се катагоризира като „сериозен инцидент” заради нанесените материалните щети и в тази връзка се е сезирала и Военно-окръжна прокуратура Пловдив и има досъдебно производство.

Заместник-министърът на отбраната каза още, че е възможно в инцидента да е играл роля и вятъра по това време в авиобаза Граф Игнатиево. Величков потвърди за конструктивните особености на C-27J, които са свързани с високият център на тежестта и които довеждат до особености в управлението на самолета на земята.

Заместник-министърът потвърди, че след вчерашния инцидент вече няма изправни самолети Spartan от състава на българските ВВС.

„Имаме рамково споразумение, което е сключено през 2011 г. и което е за 10 години. Няма в момента конкретен договор по него, а предходният изтече през април 2017 г. В момента сме в процедура по преговори с Leonardo”, обясни Величков.

Той не можа да отговори, кога отново ще има договор за техническа поддръжка и каза, че това зависело от преговорите. На 2 февруари щяло да има серия от разговори в София във връзка с предложението на компанията производител за следващите четири години на стойност €17 млн.

„Цената е доста висока по наше мнение за интегрирана логистична поддръжка на самолетите Spartan”, каза още Величков.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов: Започва междуведомственото съгласуване на инвестиционния проект за нов изтребител
Следваща публикация
Инцидент с C-27J Spartan от състава на ВВС (обновена)
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетите в Граф Игнатиево са спрени

Полетите в авиобаза Граф Игнатиево са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи. Това научи АЕРО от собствени източници.

Меню