Загуба на пространствена ориентация е причината за катастрофата с майор Терзиев

197 прочитания

Основната причина за катастрофата с майор Валентин Терзиев е загуба на пространствена ориентация при нощен полет над море. Това се чете в доклад на Военна полиция, за обстоятелствата около инцидента, който бе публикуван днес, 14 юли 2021 г.

Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си три основни версии за причините, довели до авиоинцидента, като посочва една от тях за най-вероятна.

Като най-вероятна версия е посочена загубата на пространствена ориентация при извършване на полет над море и през нощта. Като съпътстващи фактори са определени:

  1. Неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената СПМ-100 се е увеличила. Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака.
  2. Особености на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори.
  3. Неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака.

Разследването на Служба „Военна полиция“ в интерес на авиационната безопасност приключи. Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. До три – четири седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация, съобщават още от МО.

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.

Целият доклад може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Безмер стартира участието си в „Тракийска звезда 2021”
Следваща публикация
САЩ пребазираха F-16 за учение у нас
197 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител

Правителството одобри днес, 25 април 2018 г. допълнителни разходи в размер до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в централния бюджет за плащания по договори по рамковото споразумение с РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29.

Стартира дарителска кампания за семейството на военен пилот

Министерството на отбраната и авиобаза Граф Игнатиево организират дарителска кампания в подкрепа на семейството на капитан Петър Димитров от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от МО.

80 години от първия полет на Ил-2

Днес се навършват 80 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.

Завърши летателният стаж на първокурсниците

На 6 август 2018 г. във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха оттам.

Курсанти с първи самостоятелен полет

Първокурсниците от факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” изпълниха първия си самостоятелен полет. Това съобщават от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”.

Има сходства между катастрофите в Етиопия и Индонезия на 737 Max

Предварителните данни извлечени от черните кутии на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines показват сходства с катастрофата на същия тип от миналия октомври в Индонезия. Това е съобщил днес, 17 март 2019 г., министърът на транспорта на Ериопия Дагауит Магес, цитиран от CNN.

Меню