Загуба на пространствена ориентация е причината за катастрофата с майор Терзиев

201 прочитания

Основната причина за катастрофата с майор Валентин Терзиев е загуба на пространствена ориентация при нощен полет над море. Това се чете в доклад на Военна полиция, за обстоятелствата около инцидента, който бе публикуван днес, 14 юли 2021 г.

Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си три основни версии за причините, довели до авиоинцидента, като посочва една от тях за най-вероятна.

Като най-вероятна версия е посочена загубата на пространствена ориентация при извършване на полет над море и през нощта. Като съпътстващи фактори са определени:

  1. Неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената СПМ-100 се е увеличила. Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака.
  2. Особености на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори.
  3. Неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака.

Разследването на Служба „Военна полиция“ в интерес на авиационната безопасност приключи. Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. До три – четири седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация, съобщават още от МО.

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.

Целият доклад може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Безмер стартира участието си в „Тракийска звезда 2021”
Следваща публикация
САЩ пребазираха F-16 за учение у нас
201 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Спряха поръчката за ремонт на Ан-30

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.

Меню