България купува наземни станции за Link-16

585 прочитания

България ще купи наземни станции за обмен на данни в рамките на системата Link-16. Това се вижда от обявление на сайта за обществени поръчки на МО.

Публикацията е описана, като „обявление за доброволна прозрачност ex ante”. Поръчката на наземните станции става по линия на изключение от Закона за обществени поръчки, във връзка с това, че законът не се прилага при междуправителствени споразумения за доставка на военно оборудване.

Поръчката е за две наземни JTRS (Joint Tactical Radio System) терминала от мултифункционалната система за обмен на информация (MIDS), услуги за избор на места за инсталиране, обучение за експлоатацията на терминалите и 4-годишен гаранционен срок за поддръжка.

Очакваната ѝ стойност е $1 710 360 без ДДС. Самият договор ще бъде сключен в близко бъдеще, като той е одобрен с решение на Министерски съвет от 27 януари 2021 г. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е упълномощен да го подпише, а междудържавния договор със САЩ ще бъде ратифициран от Народното събрание.

Покупката на наземните терминали е в рамките на програмата за придобиване на осем многоцелеви изтребителя F-16 за ВВС на България.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС с годишен анализ за 2020 г.
Следваща публикация
Пристигна последният ремонтиран Су-25
585 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

Спряха поръчката за ремонт на Ан-30

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.

Меню