България купува наземни станции за Link-16

587 прочитания

България ще купи наземни станции за обмен на данни в рамките на системата Link-16. Това се вижда от обявление на сайта за обществени поръчки на МО.

Публикацията е описана, като „обявление за доброволна прозрачност ex ante”. Поръчката на наземните станции става по линия на изключение от Закона за обществени поръчки, във връзка с това, че законът не се прилага при междуправителствени споразумения за доставка на военно оборудване.

Поръчката е за две наземни JTRS (Joint Tactical Radio System) терминала от мултифункционалната система за обмен на информация (MIDS), услуги за избор на места за инсталиране, обучение за експлоатацията на терминалите и 4-годишен гаранционен срок за поддръжка.

Очакваната ѝ стойност е $1 710 360 без ДДС. Самият договор ще бъде сключен в близко бъдеще, като той е одобрен с решение на Министерски съвет от 27 януари 2021 г. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е упълномощен да го подпише, а междудържавния договор със САЩ ще бъде ратифициран от Народното събрание.

Покупката на наземните терминали е в рамките на програмата за придобиване на осем многоцелеви изтребителя F-16 за ВВС на България.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС с годишен анализ за 2020 г.
Следваща публикация
Пристигна последният ремонтиран Су-25
587 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Не предлагаме да купим F-16, а да започнем преговори

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се опита да извърти случващото се в последните седмици около придобиването на нов изтребител, като каза, че няма решение за купуване на F-16, а само за започване на преговори. Това каза той днес, 6 януари 2019 г., в ефира на bTV.

Проведе се курс по оцеляване в морска среда за военните ни пилоти

От 8 до 14 септември 2017 г. в „Център за специализирана подготовка- Варна”, се проведе седмо по ред тренировъчно занятие „Курс по оцеляване на летателен състав в морска среда и техники за евакуация”. Това съобщават от ВВС.

„Тракийско лято 2021” стартира

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка…
Меню