Русия се похвали с бойно използване на „Орион”

331 прочитания

Русия е извършила изпитания с реално бойно използване на разузнавателно-ударния БЛА „Орион” в Сирия. Това става ясно от репортаж излъчен вчера, 21 февруари 2021 г., по руската обществена телевизия „Россия-1”.

В рамките на репортажа, полковник Сергей Тюргай, заместник-началник отдела за безпилотна авиация към главното командване на ВКС на Русия, споделя, че апаратите „Орион” са преминали през успешни изпитания в Сирия. Той е отбелязал, че са били направени изпитания в различни метеорологични условия, включително и нощем.

Показан е и един апарат, за който се казва, че се връща от близкоизточната страна, с 38 звезди, които отбелязват отделните бойни полети. От обясненията на водещият става ясно, че звездите с буквата „Б” са ударни задачи, а тези с буквата „Р” са разузнавателни. Преброяването на звездите показват 20 разузнавателни задачи, 17 ударни и една, която е означена с буквата „П”. Не е ясно каква е била тя.

Бомбопускане с ОФАБ-100-120

В рамките на репортажа са показани и кадри, на които се вижда бомбопускане с неуправляема бомба ОФАБ-100-120 и управляема ракета от неназован тип, като точното ѝ изображение е замазано. По думите на водещия, „Орион” се тества с неуправляеми боеприпаси, както и управляеми бомби и ракети, като последните, засега, са секретни.

Под крилото на апарата има неназована засекретена управляема ракета

Не става ясно кога са извършени въпросните тестове, нито колко апарата са задействани в тях. През лятото на миналата година изтече неофициална информация, че два апарата са били тествани в Сирия.

„Орион” е създаден от частната високотехнологична компания „Кронщадт“. Той е от клас MALE (medium-altitude long-endurance – за средни височини и с голяма продължителност на полета), има максимална излетна маса от около един тон, полезен товар от 200 kg, задвижва се от един бутален двигател с мощност 86 kW и продължителност на полета от около денонощие. Приблизително е еквивалентен на американския MQ-1 Predator.

През април 2020 г. бе съобщено, че руското МО и „Кронштадт” са подписали акта на за предаване на първия опитен комплект, с който трябваше да се проведат войсковите изпитания. В края на август, пък бе подписан договор за доставка на неназовано количество серийни комплекти.

На изложението „Армия 2020” апаратът бе показан с малокалибрени управляеми боеприпаси (маса от 20 – 50 kg.), които носят индексите КАБ-20, ФАБ-50, КАБ-50, УПАБ-50 и Х-50. Част от тях са собствена разработка на „Кронщадт“, други са на ФГУП „ЦНИИХМ” и корпорацията „Тактическое ракетное вооружение”. Няма информация, обаче как вървят изпитанията на тези оръжия и дали руското МО е поръчало интеграцията им на „Орион”.

Русия се опитва бързо да навакса изоставането си в областта на безпилотните апарати от висок клас, особено тези, които са въоръжени. На „Орион” се възлагат сериозни надежди за преодоляване на това изоставане.

Частта с „Орион“ е след 5,26:

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-21 претърпя инцидент в Румъния
Следваща публикация
Пенсионираха TH-67
331 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Започна строежа на първия прототип на ПАК ДА

Строежът на първия прототип на новия руски стратегически бомбардировач, който се строи в рамките на програмата ПАК ДА е вече започнал. Това съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирайки собствени източници от отбранителната промишленост.

Руското МО показа останки от крилати ракети

Руското МО проведе пресконференция на която бяха показани останки от крилати ракети, използвани при нанасянето на ударите по Сирия от 14 април 2018 г. Освен това бяха изнесени актуализирани данни за действията на сирийското ПВО.

В Германия тече дебат за въоръжените БЛА

Да бъдат ли купени въоръжени безпилотни апарати или не и дали това е нарушение на международното право. Такива дебати текат в момента в Германия, съобщава Deutsche Welle.

Меню