Русия се похвали с бойно използване на „Орион”

330 прочитания

Русия е извършила изпитания с реално бойно използване на разузнавателно-ударния БЛА „Орион” в Сирия. Това става ясно от репортаж излъчен вчера, 21 февруари 2021 г., по руската обществена телевизия „Россия-1”.

В рамките на репортажа, полковник Сергей Тюргай, заместник-началник отдела за безпилотна авиация към главното командване на ВКС на Русия, споделя, че апаратите „Орион” са преминали през успешни изпитания в Сирия. Той е отбелязал, че са били направени изпитания в различни метеорологични условия, включително и нощем.

Показан е и един апарат, за който се казва, че се връща от близкоизточната страна, с 38 звезди, които отбелязват отделните бойни полети. От обясненията на водещият става ясно, че звездите с буквата „Б” са ударни задачи, а тези с буквата „Р” са разузнавателни. Преброяването на звездите показват 20 разузнавателни задачи, 17 ударни и една, която е означена с буквата „П”. Не е ясно каква е била тя.

Бомбопускане с ОФАБ-100-120

В рамките на репортажа са показани и кадри, на които се вижда бомбопускане с неуправляема бомба ОФАБ-100-120 и управляема ракета от неназован тип, като точното ѝ изображение е замазано. По думите на водещия, „Орион” се тества с неуправляеми боеприпаси, както и управляеми бомби и ракети, като последните, засега, са секретни.

Под крилото на апарата има неназована засекретена управляема ракета

Не става ясно кога са извършени въпросните тестове, нито колко апарата са задействани в тях. През лятото на миналата година изтече неофициална информация, че два апарата са били тествани в Сирия.

„Орион” е създаден от частната високотехнологична компания „Кронщадт“. Той е от клас MALE (medium-altitude long-endurance – за средни височини и с голяма продължителност на полета), има максимална излетна маса от около един тон, полезен товар от 200 kg, задвижва се от един бутален двигател с мощност 86 kW и продължителност на полета от около денонощие. Приблизително е еквивалентен на американския MQ-1 Predator.

През април 2020 г. бе съобщено, че руското МО и „Кронштадт” са подписали акта на за предаване на първия опитен комплект, с който трябваше да се проведат войсковите изпитания. В края на август, пък бе подписан договор за доставка на неназовано количество серийни комплекти.

На изложението „Армия 2020” апаратът бе показан с малокалибрени управляеми боеприпаси (маса от 20 – 50 kg.), които носят индексите КАБ-20, ФАБ-50, КАБ-50, УПАБ-50 и Х-50. Част от тях са собствена разработка на „Кронщадт“, други са на ФГУП „ЦНИИХМ” и корпорацията „Тактическое ракетное вооружение”. Няма информация, обаче как вървят изпитанията на тези оръжия и дали руското МО е поръчало интеграцията им на „Орион”.

Русия се опитва бързо да навакса изоставането си в областта на безпилотните апарати от висок клас, особено тези, които са въоръжени. На „Орион” се възлагат сериозни надежди за преодоляване на това изоставане.

Частта с „Орион“ е след 5,26:

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-21 претърпя инцидент в Румъния
Следваща публикация
Пенсионираха TH-67
330 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

Китай показа транспортен БЛА

Китай демонстрира безпилотен самолет, чиято основна функция ще е доставка на малки товари до отдалечени гарнизони. Машината се нарича AT200 и е разработена от Китайската академия на науките.

Монголия получи МиГ-29

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

Меню