Украйна купува въоръжени турски БЛА

38 прочитания

Украйна е купила два комплекса от турския разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат Bayraktar TB2. Сделката е била подписана в началото на ноември 2018 г., при визитата на украинския президент Петро Порошенко в Турция.

Информацията, че Украйна е закупила въоръжени турски БЛА беше официално отречена от украинското МО, но в последствие редица украински медии съобщиха, че всъщност наистина е сключена сделка, която е на стойност $69 млн.

В състава на двата комплекса влизат общо шест апарата Bayraktar TB2 и две наземни станции. Освен това се предвижда и покупката на 200 управляеми ракети турско производство. Най-вероятно става въпрос за Roketsan MAM-L. В пакета на сделката влиза и обучение на персонал и логистика.

Не се съобщават срокове за доставка.

Bayraktar TB2 е разработен от турската компания Baykar Makina през 2007 г. Голям брой от апарата се експлоатира в турските сухопътни сили и в жандармерията на страната. Bayraktar TB2 е използван в реални бойни условия в Сирия.

Апаратът има максимална излетна маса от 650 kg., дължина от 6,5 m и размах на крилото от 12 m. Продължителността му на полет е 24 часа. Максималният боен товар е 75 kg., като апаратът има четири точки за окачване на въоръжение под крилото си. Апаратът е закупен и от Катар.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado
Следваща публикация
Украйна показа първите си H225
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нови фотографии на нискозабележимия БЛА С-70

Появиха се нови фотографии на руския нискозабележим БЛА Сухой С-70, който се разработва по програмата „Охотник-Б”. Новите снимки дават допълнителна информация за апарата.

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…
Меню