Серия от инциденти с учебни самолети по света

153 прочитания

Серия от инциденти с учебно-тренировъчни самолети стана факт на 24 и 25 март 2021 г. Общо три машини бяха загубени, като при един от случаите има загинал.

Първо, на 24 март, учебно-тренировъчен самолет T-45C Goshawk от състава на ВМС на САЩ се разби в Тексас (на снимката горе). Двучленният екипаж се е катапултирал успешно и е с леки наранявания. Машината, която се е разбила на около 5 km от авиобазата в Ориндж Гроув, е била част от учебната ескадрила VT-22 „Golden Eagles“.

На същата дата, но в Боливия, се разбива друг учебно-тренировъчен самолет. Иде реч за реактивния K-8VB, който се числи към ВВС на страната. Самолетът пада в населеното място Сакаба, намиращо се на около 200 km югоизточно от столицата Ла Пас. Екипажът на самолета се е катапултирал успешно, но машината се врязва в къща, при което има един загинал и един ранен.

Третият паднал учебно-тренировъчен самолет е Hawk T1А от състава от Кралския флот. Машината се разби в Корнуел, Великобритания на 25 март. Двамата пилоти са се катапултирали успешно и са получили само леки наранявания. Самолетът не е причинил щети на земята. Полетите с типа са спрени, до изясняване на случая.

А на 26 март, чешкото МО съобщи, че по време на редовен тренировъчен полет с двуместен L-159T се е откъснал фанара. Екипажът се е приземил успешно и е невредим. Води се разследване.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария пенсионира Ми-8Т
Следваща публикация
Словакия купува израелски радари
153 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Азербайджан купува M-346

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Меню