Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

865 прочитания

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

Според SpaceX, инцидентът е свързан с „аномалия” по време на наземните тестове на двигателите SuperDraco (нормален тест показан на снимката горе), които се използват за меко кацане или за аварийно отделяне на космическия кораб, в случай на отказ на ракетата-носител. Инцидентът е станал в Кейп Канаверал и при него няма пострадали.

От SpaceX са заявили, че тече разследване съвместно с NASA. От агенцията са потвърдили за инцидента.

Очевидци, които са се намирали около периметъра на Кейп Канаверал са съобщили за силен гръм и облаци от оранжев и черен дим.

SpaceX не съобщава с кой апарат е станал инцидента, но се предполага че е бил с този, с който през март бе извършен успешен безпилотен полет до Международната космическа станция (МКС) и обратно.

Следващият сериозен тест с Crew Dragon бе изпитание на системата за аварийно отделяне от ракетата-носител. Той трябваше да стане през юни тази година и включваше използване на малките двигатели SuperDraco по време на изстрелване. За юли се планираше първия изпитателен полет до МКС с екипаж от двама астронавти.

Инцидентът от вчера, вероятно ще наруши сериозно този график. Още преди инцидента, от NASA имаше индикации, че изпитателния график за Crew Dragon ще претърпи изменения и тестовия полет с екипаж ще стане факт не през лятото, а през есента на тази година.

В рамките на програмата Commercial Crew Development (CCDev) NASA финансира създаването на двата космически кораба (Starliner на Boeing и Crew Dragon) с цел наличие на способности за превоз на астронавти до космически станции на ниска земна орбита.

От NASA се надяваха до края на 2019 г. да имат сертифициран за редовни полети поне един космически кораб, но вече се работи и по покупката на места в поне още два полета на руския Союз за края на тази и началото на следващата година. След като в началото на април стана ясно, че изпитанията на Boeing се отлагат сериозно и след вчерашния инцидент, най-вероятно сертификацията на поне един космически кораб се отлага за 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA начерта плана за пращане на хора на Луната през 2024 г.
Следваща публикация
Независим доклад поставя под въпрос мисията на NASA до Марс през 2033 г.
865 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изстреляха отново X-37B

Мистериозната военна безпилотна совалка Boeing X-37B бе изстреляна отново на орбита вчера, 7 септември 2017 г. от космическия център Кенеди във Флорида.

Пореден успешен тест за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши пореден успешен безпилотен суборбитален полет днес, 14…

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Меню